K branám rozvodny elektrické energie v Hradci u Kadaně přijíždí bílé auto. Vojáci ho zastavují a vyzývají řidiče, aby vystoupil a podrobil se prohlídce. Přeci jen jde o nejdůležitější rozvodnu, kterou Skupina ČEPS u nás v republice provozuje. „To je příjemná masáž, lepší jak od mé staré doma,“ vtipkuje řidič s brněnským přízvukem, když ho jeden z vojáků prohmatává, zda u sebe nemá nějaký nebezpečný předmět. „Zbraň,“ zakřičí druhý voják, který měl zatím na starosti prohledávání auta. Řidič okamžitě leží na zemi, na místo do deseti minut přijíždí speciální policejní komando a muže v poutech odváží pryč.

To je popis jednoho z incidentů, který se v uplynulém týdnu odehrál při vojenském cvičení Hradba 2018. „Nic jsme nenacvičovali, chceme dokázat, že jsme kdykoli připraveni a schopni zajistit zabezpečení strategicky důležitého objektu. Narušení provozu by mělo důsledky pro ekonomiku a životy lidí,“ říká šéf krajského vojenského velitelství Rostislav Domorák.

Motorkáři ze severozápadu Čech zahájili novou sezonu.
OBRAZEM: Zahájení motorkářské sezony na severozápadě Čech

Obdobné situace byly pro vojáky připravené během celého dne, dokonce i v noci či brzo nad ránem.

Při páteční prezentaci přímo na místě byli diváci svědky i dalších incidentů jako například nájezdu teroristů přímo do areálu rozvodny, kde poničili nádrže s naftou. Na místě tak zasahovali i hasiči, kteří stejně jako policie a záchranáři s vojáky spolupracují.

Zločinci by to měli ve skutečnosti těžší

Ve skutečnosti by se ovšem do areálu nepřátelské auto jen tak nedostalo. Speciální vstupní brána do rozvodny, kterou vojáci při cvičení využívali, má totiž na sobě velké háky právě proti případnému nájezdu auta. „Je to ozkoušené, ani náklaďák jí neprojede, napíchne se jako buřt na grilu,“ komentoval Domorák.

Cvičného zákroku se dočkal dokonce i předseda představenstva provozovatele přenosové soustavy ČEPS Jan Kalina. „Musím říci, že vojáci jsou perfektně připravení. Když jsem přijížděl do areálu, našli u mě v autě výbušninu. Okamžitě jsem ležel na zemi,“ podotkl s úsměvem Kalina s tím, že vůbec neměl ponětí, že by se také mohl stát součástí cvičení. „Tu bombu jsme mu nedali do auta my, ale zaměstnanci ČEPSu,“ dodal se smíchem Domorák.

Rostislav Domorák: Věk už se dostavil, měl bych přestat blbnout

Šéf krajského vojenského velitelství Rostislav DomorákZdroj: Deník/Karel PechNeuvěřitelných 38 let sloužil v armádě, teď oznámil, že končí. Ředitel Krajského vojenského velitelství (KVŘ) Ústí nad Labem Rostislav Domorák na konci srpna odchází do civilu. V uplynulém týdnu tak 57letý plukovník odvelel poslední vojenské cvičení Hradba 2018, které se uskutečnilo v rozvodně elektřiny v Hradci u Kadaně. Po létu by pak rád nastoupil do jiné práce. „Nějaké nabídky mám. Rád bych ale pracoval v civilním podniku v oblasti krizového řízení,“ říká Domorák.

Jak jste se dostal do armády?
Do armády jsem šel v roce 1979, tedy v nejtvrdší totalitě. Chtěl jsem jít k policii, protože jsem z televize miloval kriminálky a detektivky, ale důvod, proč jsem šel k armádě, je nakonec prozaický. Policie v té době chtěla 100 % členství v KSČ, kdežto armáda to měla volnější, tam se požadovalo povinně členství v KSČ až na vyšších funkcích. Chytlo mě to a vojenský náborář mě přijal. Dodneška říkám, že ten chlap věděl, co ve mně je.

A proč končíte?
Končí mi kontrakt. Na KVŘ v Ústí sloužím už osmým rokem, celkem na KVŘ desátý rok. Myslím si, že je čas odejít.

V čem doposud tkvěla vaše práce?
Jako ředitel mám za úkol státní správu z hlediska vojáků v kraji, pohledávky, zálohy, výcvik aktivních záloh. Druhý hlavní úkol je zabezpečení mobilizace krajského vojenského ředitelství a třetím úkolem je krizové řízení. Na to jsme připraveni, byli jsme u povodní v letech 2010 i 2013, za povodně 2013 jsem dokonce dostal medaili od náčelníka generálního štábu za výtečné splnění úkolu. Skutečně si myslím, že předávám úřad, který je schopen zabezpečit veškeré úkoly, které má. Předávám také pěší rotu aktivních záloh, která je jedna z nejlepších v republice, a předávám krajské vojenské velitelství, které se umisťuje na předních místech v republice a je hodnoceno bez závad.

Ve Spořicích hledali vhodného dárce kostní dřeně pro Matěje Kučeru z Miletína (v zeleném tričku)
Na pomoc Matějovi přišlo do Spořic na tři sta dárců. Zlomili rekord

Jak vypadala pomoc vojáků při povodních v roce 2013?
Musíme to rozdělit na úkolové uskupení sever, což byla bojová jednotka chemického pluku, tedy vojáci, kteří prováděli samotnou práci, a úlohu krajského velitelství, které zabezpečovalo jejich podporu. Domlouvali jsme jim ubytování, stravování, ale i řízení pracovních skupin, které prováděly dočišťování po povodních.

Ještě tři roky budete zůstávat v záloze. Co to znamená?
Zůstanu v záloze, která je do 60 let věku. Poté budu vyřazen z branné povinnosti. Takže tři roky budu armádě k dispozici a kdyby se něco stalo, tak mě povolají. Pak jsou ještě aktivní zálohy, ty už ale patří mladším klukům. Byl jsem potěšený, že mě naše rota požádala, jestli bych třeba s nimi ještě nechodil na výcviky, ale mám už svůj věk, musím vědět, kdy už přestat blbnout.

Udržujete si kondičku?
Asi jako každý voják z povolání. Mám psa, chodím s ním každý den pět kilometrů, občas si jdu zaběhat. Nemám rád zimní sporty, ale raději turistiku, bazén nebo posilovnu. Už mám sice kila navíc, ale zatím stíhám.

Máte kromě svého statného těla i nějakou jinou zbraň?
Ne, ve svém osobním životě jsem zcela mírumilovný člověk.

Jaký je váš současný pohled na stav armády?
Zatím nemáme problém s náborem. Je to však složité, jde o povolání, které není běžné, musíte to brát jako poslání, může tam jít o život, hlavně v misích. O kvalitu armády ale nemám strach, myslím si, že nová osoba náčelníka generálního štábu Aleše Opaty je to nejlepší, co mohlo teď českou armádu potkat. Má přirozenou autoritu u většiny armády, rozumí jí a umí spolupracovat i s politickou garniturou.

Ilustrační foto.
Pojďte do uniformy. Za sto tisíc, lákají strážníci na náborový příspěvek

Co říkáte na současnou bezpečnost v Evropě?
I cvičení Hradba slouží k tomu, abychom byli připraveni na cokoli. Situace v Evropě jednoduchá není a je otázka, jak to postihne Českou republiku z hlediska teroristických útoků. Myslím, že v současné době to málokdo dokáže odhadnout.

A váš názor na povinnou vojenskou službu?
To už nebude nikdy na pořadu dne. Z hlediska výzbroje a složitosti techniky je nutné, aby v armádě byli jenom profesionálové. Druhá věc je, jak zabezpečit mobilizaci aspoň nějakým krátkým výcvikem populace, která je zdravá a při mobilizaci může být případně nasazena. Tříměsíční základní výcvik většiny populace by měl stačit, lidé by se měli naučit střílet, musí mít bojové a taktické chování, musí se umět schovat a využívat terén. Vyškov, kde se v dnešní době cvičí, to umí, máme tam dokonalé instruktory. Pokud by se ovšem cvičila celá populace, tak by se výcvikové kapacity musely zvětšit. To je ale na rozhodnutí politické reprezentace, kam tohle téma vést.

Na závěr cvičení Hradba v Hradci u Kadaně jste uvedl, že vám lidé mohou poslat e-mailem nabídky práce. To jste myslel vážně?
Je mi 57 let, nechci zůstat doma. Chci vyzkoušet něco jiného, je to pro mě výzva jít po 38 letech jinam. E-mail byla vyloženě nadsázka, nějaké nabídky mám. Samozřejmě preferuji to, abych pracoval v civilním podniku například z hlediska krizového řízení. Mám v tom velkou praxi a schopnosti. Takže, ano, práci si hledám, ale nedělám si z toho vrásky.