„I v současných parných dnech k nám denně přijde až 300 lidí. Kdyby bylo trochu chladněji, přijde dvojnásobek,“ věří kastelánka hradu Miriam Němcová.

Dominanta Českého středohoří je nejnavštěvovanější krajskou památkou ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ). Na druhém místě se s 18 tisíci návštěvníky umístil zámek v Ploskovicích, o pět tisíc lidí méně přišlo na zámek Krásný Dvůr na Chomutovsku, který v krajském hodnocení skončil třetí.

Zámek ve Vrbičanech pomalu dostává novou podobu.
Svérázný kastelán křísí vrbičanský zámek s pohnutou minulostí

Prvenství Hazmburku není překvapivé. „Je to krásné a velmi fotogenické místo. Kdo rád fotí, bude spokojený v jakoukoli roční dobu,“ svěřila se například turistka Lenka, která Hazmburk navštěvuje i několikrát do roka.

V širokém okolí nepřehlédnutelný hrad, kterému dominují dvě věže, Černá a vyhlídková Bílá, nyní zažívá slavné chvíle.

„Pomohlo nám natáčení seriálu Vinaři, který se točil v podhradí. Přijíždí k nám teď hodně návštěvníků z Moravy,“ líčí kastelánka a láká na nejbližší srpnovou akci. „Na Hradozámeckou noc svolávám všechny Bílé paní, bude to zábava,“ zve Němcová.

Hazmburk Na konci 19. století se stal Hazmburk neblaze proslulý rozsáhlými sesuvy horniny. Lidé tehdy zmiňovali pověsti o otevírání hory se zázračnými poklady.

I ploskovický zámek si letos přišlo prohlédnout více lidí než za celý loňský rok dohromady.

„Jsme velmi spokojení, máme vyšší návštěvnost, i když jsme měli téměř tři týdny zavřeno kvůli filmování. Minulý víkend přišlo 700 lidí, to mě až překvapilo,“ říká ploskovická kastelánka Jana Zimandlová, která se stejně jako její kolegové v Ústeckém kraji připravuje na nadcházející Hradozámeckou noc. Ta se v Ploskovicích ponese v hororovém duchu.

Překvapením bylo třetí místo Krásného Dvora, kam díky obnovenému novogotickému templu zavítalo mnohem více návštěvníků než loni.

Obyvatelé Lovosic si užívali již tradiční Valdštejnské slavnosti.
Valdštejnské slavnosti nalákaly do Lovosic stovky lidí

„Počasí je od otevření rozhledny skvělé, takže na vyhlídku vyšlo už 3824 lidí. Všichni jsou z templu nadšení. Zavítala k nám i britská velvyslankyně Jan Thompsonová. Projela se bryčkou, podívala se do templu a moc se jí u nás líbilo,“ prozrazuje kastelánka zámku Krásný Dvůr Michaela Hofmanová.

Téměř stejný počet lidí jako do Krásného Dvora přišel i na zámek v Benešově nad Ploučnicí. Ten láká například na noční nebo netradiční prohlídky. Při Hradozámecké noci se lidé stanou součástí divadelní prohlídky s pohádkovými postavami a navštíví jinak nepřístupná místa.

Hradozámecká nocKoná se 26. 8., v kraji se zapojí 11 památek: zámky Ploskovice, Benešov nad Ploučnicí, Duchcov, Jezeří, Krásný Dvůr, Libochovice, Stekník, Velké Březno, Červený Hrádek a Nový hrad v Jimlíně, hrad Hazmburk a kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mostě.