Jezero Chmelař, kde jsou dvě písečné pláže a kemp, je vyhledávanou rekreační lokalitou. Voda podle hygieniků není vhodná ke koupání, protože se v ní vyskytují sinice. Informují také o zvýšeném obsahu chlorofylu.

Zhoršená kvalita vody je nadále i v bývalém lomu ve Varvažově na Ústecku. Koupání podle hygieniků představuje mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů. "Koupání představuje mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci, u některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže," píšou hygienici na svých stránkách.

Na dalších 14 sledovaných místech je voda bez problémů. Jen v dětské části koupaliště v Mikulášovicích na Děčínsku je voda se zhoršenými smyslově postižitelnými vlastnostmi. Naopak velmi kvalitní voda je například v Barboře na Teplicku, viditelnost je tady tři metry.

Vzorky vody z přírodních koupališť odebírají hygienici jednou za dva týdny. Laboratorní vyšetření stojí kolem 2500 korun. Platí ho provozovatel nebo stát, pokud areál provozovatele nemá. Koupací sezona je letos stanovena od 30. května do 1. září.