„Tyto prostředky z rozpočtu Libereckého kraje žadatelé využijí zejména na výstavbu vodovodů, kanalizací, ale třeba i na vybudování nového vodního zdroje,“ uvedl hejtman Martin Půta. „Program je zaměřen na obce do čtyř tisíc obyvatel. Právě pro ně je tento program důležitý, protože jim může pomoci s vybudováním infrastruktury, na kterou by jen z vlastních rozpočtů hledaly peníze obtížně.“

Letošní rok přináší několik změn. „Tou hlavní je snížení výše možné podpory ze 70 % na 50 % z celkových způsobilých výdajů projektu. Je tomu proto, aby bylo možné uspokojit vyšší počet žadatelů. Maximální částka dotace, která je 1,8 milionu korun, se nemění,“ upřesnil Václav Židek, radní pro resort životního prostředí a zemědělství. 

Změny se dočkají také položky, které budou uznávány jako způsobilé výdaje. „Nově se mezi ně zařadí například dokončovací a přípravné práce na vodních dílech, odbočky z vodovodního řadu či demontáž, odvoz a likvidace stávajících potrubí a objektů,“ vypočítal radní.

Cenný zdroj měkké vody z Mostecka se skrývá v horských lesích
Měkkou vodu z Mostecka pije víc lidí. Cenný zdroj se skrývá v horských lesích

Kraj nově nabízí více způsobů, kterými lze žádost o dotaci doručit. „Žadatelé, kteří mají elektronický podpis, mohou využít pouze webový portál, další možnosti jsou přes webový portál a datovou schránku či přes webový portál a v tištěné podobě,“ řekl Židek.

Program byl vyhlášen 24. února, konzultovat své žádosti bude možné od 28. února. Příjem žádostí bude v termínu od 28. března do 15. dubna. Hodnocení žádostí a návrh přidělení podpory Výborem životního prostředí a zemědělství Zastupitelstva Libereckého kraje se uskuteční 26. května.

Schválení návrhu krajskými radními a zastupiteli bude následovat průběžně od června tohoto do listopadu příštího roku. „Bude záležet na tom, jak rychle žadatelé provedou výběrové řízení na zhotovitele stavby a doloží požadované podklady k uzavření smlouvy o poskytnutí dotace,“ uzavřel Židek.

Projekt hospodaření se srážkovou vodou bodoval v soutěži Chytrá města 2021
Projekt hospodaření se srážkovou vodou bodoval v soutěži Chytrá města 2021

Budování vodovodní infrastruktury a výstavbu vodních děl kraj dlouhodobě podporuje. V roce 2020 činily prostředky vyhrazené pro Program vodohospodářských akcí 20 milionů korun, o rok později 15 milionů. Díky finanční podpoře z kraje se například dočkali posílení vodního zdroje v Příkrém, výstavby nového vodního zdroje ve Václaví či obnovy vodovodních řadů v Benešově u Semil.

V roce 2021 bylo v Programu vodohospodářských akcí přijato 19 žádostí. Z toho jich 18 bylo podpořeno a 1 žádost byla z administrativních důvodů vyřazena z hodnocení.