Univerzita připravila podrobný projekt, na jeho uskutečnění teď bude shánět peníze. Náklady odhaduje na 330,5 milionu korun. Fakulta se nyní nachází na čtyřech místech v Ústí nad Labem, která jsou od sebe vzdálena několik kilometrů. „Naším záměrem je urychlit dostavbu kampusu tak, aby studenti i zaměstnanci byli dotčeni dalšími stavbami co nejkratší dobu," uvedla mluvčí. Kampus vznikl v areálu bývalé nemocnice, která se přestěhovala z centra města do čtvrti Bukov.

Univerzita chce do kampusu přesunout také fakultu zdravotnických studií. V současné době vrcholí přípravy na stavbu Centra přírodovědných a technických oborů (CPTO). Skončila už architektonická soutěž, podle vítězného návrhu objekt vznikne na místě pavilonu porodnice.

Masarykova nemocnice opustila původní areál v roce 2005. Revitalizace plochy 90 tisíc metrů čtverečních začala o rok později. V kampusu už je fakulta umění a designu, fakulta sociálně ekonomická, rektorát, knihovna. Jako zatím poslední byla otevřena budova filozofické fakulty.

Univerzita J. E. Purkyně je jedinou univerzitou v Ústeckém kraji, byla otevřena 28. září 1991. Tvoří ji sedm fakult, má téměř tisíc zaměstnanců a 10 480 studentů.