Práce na výstavbě městečka v průmyslové zóně Triangle u Žatce stále stojí. Dělníci se zatím nevrátili, přitom chybí k dokončení jen málo. Vlastník zóny, Ústecký kraj, chce práce co nejrychleji obnovit a zázemí pro investory rychle dokončit. Kdy to bude, ale v současnosti neví.

Práce na výstavbě Triangle City uprostřed zóny se zastavily na přelomu léta a podzimu. Firma, která ho za 65 milionů korun pro kraj stavěla, zkrachovala. Hejtmanství řeší s insolvenční správkyní, co dál.

Chystá se předání

„Před několika dny Ústecký kraj a insolvenční správkyně uzavřely dohodu, která narovnává vztahy mezi krajem a zhotovitelem stavby. Na místě probíhá detailní zrevidování zatím dokončených prací, aby mohlo být vše předáno,“ sdělila mluvčí kraje Lucie Dosedělová.

Stavba Triangle City se rozdělila na dvě části. Sestavy z mobilních buněk, které vytvoří kanceláře, jídelny a ubytování, jsou těsně před dokončením. „V tomto případě bude příspěvková organizace kraje SPZ Triangle řešit drobné dodělávky vlastními silami. Předpokládáme, že do měsíce od předání se vše dodělá a předá nájemcům,“ popsala Dosedělová.

Sestava mobilních buněk v zóně Triangle u Žatce
Práce na městečku v Triangle stojí, firma je kvůli dluhům v konkurzu

Druhou částí výstavby městečka je infrastruktura. Tedy silnice, chodníky, parkoviště nebo veřejné osvětlení. Zde mají práce k dokončení ještě daleko. Kraj vyhlásí výběrové řízení na novou firmu, která vše dodělá. Celý proces potrvá déle.

„Ani u jedné části nedokážeme v tuto chvíli určit nějaké termíny zahájení prací a dokončení. Samozřejmě se budeme snažit, aby to bylo co nejdříve,“ dodala mluvčí kraje.

Celé Triangle City má sloužit jako zázemí pro tamní investory, jejich dodavatele nebo zaměstnance. Součástí je ubytovna s 256 lůžky, kanceláře a jídelna. Řada kancelářských prostor už je zarezervovaná. „Nikdo prozatím rezervaci kvůli zastavení prací nevypověděl,“ sdělil Martin Pondělík z SPZ Triangle. Tato organizace se o průmyslovou zónu stará. Některé kanceláře využije ona sama, do zóny přestěhuje své sídlo z Údlic u Chomutova.

Silvestrovský ohňostroj na náměstí Svobody v Žatci. Archivní foto
Ohňostroj na Silvestra, či na Nový rok? Lidé rozhodnou v anketě

Pro Ústecký kraj práce na výstavbě Triangle City zajišťovala brněnská společnost D.I.S. Kvůli finančním problémům skončila v konkurzu. Podle smlouvy s krajem měla předat hotové dílo 25. října, práce však týdny stojí. Staveniště je opuštěné, hlídá jej ostraha.

V budoucnu kraj počítá s dalším rozvojem městečka, které se nachází uprostřed třísethektarové zóny Triangle. Plánují se obchody, ordinace lékaře nebo vzdělávací centrum, uvažuje se o hotelu, benzínové stanici či mateřské školce pro děti zaměstnanců. Plocha Triangle City se má rozkládat na území velkém přes jedenáct hektarů.

Kostel sv. Šimona a Judy v Lenešicích bezprostředně po zřícení věže (vlevo) a o téměř deset let později, na podzim 2017
Věž kostela znovu vyrůstá k nebi. Zřítila se před devíti lety