Někdejší ředitel Petr Vráblík, který stál v čele úřadu ROP Severozápad od jeho počátků, ČTK řekl, že chce, aby u soudu vypovídali další svědci. "Už opakovaně jsem navrhoval vyslechnutí příjemců dotace z dob mého působení. Často jsou to malé obce," řekl ČTK Vráblík. Dodal, že v trestním spisu chybí i řada důležitých dokumentů, včetně smluv o projektech. O jejich doplnění podle svých slov marně žádal i policii. Předsedkyně senátu Kamila Elsnicová obžalovaným řekla, že o požadavcích na doplnění dokazování soud rozhodne nejpozději v listopadu.

Obžalobě z pokusu o ovlivnění projektů za 1,4 miliardy korun čelí šest lidí včetně bývalého náměstka hejtmanky Pavla Koudy a tří bývalých ředitelů úřadu ROP Severozápad Petra Kušnierze, Pavla Markvarta a Petra Vráblíka. Více než 922 milionů úřad ROP Severozápad proplatil.

U soudu dnes vypovídala náměstkyně ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, která v roce 2007 vedla společnost, jež pro ROP Severozápad připravila operační manuál. Tím se měli řídit úředníci, kteří dotace administrovali. Prakticky totožný manuál měl podle Dostálové i ROP Severovýchod.

Proces začal loni v září. K trestnímu řízení se s nárokem na náhradu škody připojily i úřady. Ministerstvo financí požaduje 775 milionů korun. Ústecký kraj a úřad ROP Severozápad požadují shodně po 628 milionech. Soud už v červnu jednoho z obžalovaných Omara Koleilata zprostil obžaloby. Hlavní líčení je zatím nařízeno na čtyři dny v listopadu a čtyři dny v prosinci. Kdy padne i rozsudek, není zatím jasné.