Pro zajištění jejich ubytování plánuje Sasko využít především hotely a penziony v pohraničí, které jsou nyní uzavřené. V úterý 24. března o tom informovaly saské noviny Sächsische Zeitung. Sousední spolková země se tak snaží vyhnout problémům, které pro ni omezení na česko-německé hranici může znamenat.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

Značné procento zaměstnanců nemocnic, domovů pro seniory nebo sociálních služeb je totiž z Čech. Právě jen jim je podle aktuálních informací nabídka určena. Podle nejnovějšího vládního nařízení musí tito lidé po každém návratu do karantény. Pokud tak nadále chtějí pracovat v Německu, musí si tam najít dočasné bydlení.

Pro Sasko je to poslední krok, který může učinit. Před změnou opatření sice jednalo s českými představiteli, ale uspělo jen částečně. Původně totiž byl ve hře úplný zákaz pendlerům opustit republiku. "Myslíme, že tato opatření nebudou fungovat," řekl SZ saský ministerský předseda Michael Kretschmer. Ten počítá, že by nabídky mohlo využít okolo tisícovky Čechů pracujících ve zdravotnictví nebo pečovatelských službách.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník