VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Restaurace podražily. Stovka už nestačí na oběd v žádném krajském městě

Severní Čechy - Češi si za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích o více než pětikorunu na prosincových 112 korun. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu.

7.1.2018
SDÍLEJ:

Jaké jsou hlavní důvody růstu útrat za obědy? „Restaurace do cen jídel promítají své zvýšené náklady. Týká se to zejména surovin, které v posledním roce výrazně podražily,“ vysvětlil manažer Ticket Restaurant Card ve společnosti Edenred Jiří Brych.

Vývoj průměrné útraty za obědy v krajských městech

Svůj vliv má ale také nízká nezaměstnanost a s ní spojené zvyšování mezd, které se nevyhýbá ani sektoru pohostinství. Třetím faktorem je pak také zvýšená ochota lidí za jídlo v restauracích utrácet, a to zejména v předvánočním období.

„Lidé ke konci roku častěji chodí na delší obědy, dopřávají si dražší jídla a k nim často i dezert nebo kávu, to vše se do útrat promítá,“ doplnil Brych.

Výrazný růst cen v restauracích je patrný již déle než rok. Zatímco první skok z přelomu roku 2016 a 2017 byl nárazový a způsobily ho zejména dopady zavádění elektronické evidence tržeb, nyní již útraty rostou postupně a mají v posledních měsících zvýšenou dynamiku.

Ačkoli celorepublikový průměr ceny jednoho oběda činí 112 korun, stravenky v hodnotě vyšší než 100 korun poskytuje svým zaměstnancům jen čtvrtina firem.

Vládní vyhláška stanovující sazby stravného na vývoj naopak zareagovala. Od 1. ledna letošního roku se denní sazba zvýšila na 118 z loňských 109 korun.

Údaje o cenách obědů přinesl cenový index Ticket Restaurant. Ten je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Autor: Michal Janko

7.1.2018 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vodoměr. Ilustrační foto.

Zkontrolujte si své vodoměry, vodohospodáři varují před mrazy

Historie zámecké kuchyně aneb Nahlédnutí do gastronomie minulých staletí v litvínovském zámku.
20

FOTO: V Litvínově můžete nahlédnout do tajů zámecké kuchyně

Hrdinka Müllnerová: Musíme dál makat, třeba se na nás štěstí usměje

Most /ROZHOVOR/ – V brance sebou mrskala jako kočka na rozpálené střeše, několik jejích zákroků vyvolalo takový aplaus, že málem spadla hala. Brankářka Černých andělů Dominika Müllnerová hrála se Zalau skvělý zápas, který bohužel k bodům nakonec nevedl. I tak byla klíčovým hráčem Černých andělů. „Musíme do dalších zápasů jít na sto procent a třeba se na nás usměje štěstí a konečně vyhrajeme,“ říká opora Mostu Müllnerová.

Hod vánočním stromkem a stovky maličkých běžkařů: prohlédněte si videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 20. až 21. ledna 2018.

Zdař Bůh! Na hornickou tradici zůstává alespoň vzpomínka

Most /ROZHOVOR/ – Ředitele technického muzea Zbyňka Jakše mrzí, jak špatnou má dnes hornictví pověst. O tom i dalších tématech pohovořil v rozhovoru pro Deník.

DENÍK NÁM FANDÍ: Představujeme další fotbalový tým

Okres Most - Nenechte si ujít pondělní tištěné vydání Mosteckého deníku s projektem Deník nám fandí.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>