V řadách městské policie tam teď mají nové takové přírůstky a nevedou si vůbec špatně. Trvalo to jen několik dnů a čtyřnohé posily duchcovských strážníků mají na svém kontě první úspěch. Konkrétně fence Freedom se podařilo v minulých dnech vyčenichat zloděje, kteří se přes okno vloupali do jedné z neobydlených budov v Želénské ulici. Zákrok trval jen několik vteřin. „Obsluha kamerového systému bezpečnostní agentury hlídající soukromý objekt si všimla tří lidí, kteří poškodili okno jedné z budov, a poté do ní vlezli,“ řekl velitel MP Duchcov Josef Hulín. Na místo vyjela hlídka a psovod se služebním psem. „Strážníci si vzali od pracovníka ostrahy klíče od napadené budovy a po zákonných výzvách použili služebního psa. Zákrok trval několik vteřin,“ dodal Hulín. Pachatele si následně převzala policie. 

Nové zvířecí posily Freedom „Free“ a Derdekea „Dara“ společně s psovodem Pavlem Šlaufem slouží u MP Duchcov od tohoto měsíce.  

„Psovod od svého nástupu provádí pochůzkovou kontrolu například parků a zahrádkářských kolonií. Budí velký respekt,“ doplnil velitel MP Duchcov. 

Zoo v Ústí nad Labem.
Ústecká zoo zdraží vstupné. Rostou ceny energií i další náklady

Free je fenka německého ovčáka a v lednu příštího roku jí budou tři roky. Rotvajleřici Daře jsou necelé dva roky. Obě pochází z chovů, které se zaměřují na pracovní psy. „Němečtí ovčáci se asi nejvíce hodí pro tento druh práce. Jsou na tom dobře fyzicky, a hlavně jsou velmi inteligentní. Umí rychle přepínat z klidu do akce a obráceně,“ pronesl psovod Pavel Šlauf. Fenky mají zatím „jen“ atestace pro výkon služby u MP a na jaře příštího roku je čekají civilní zkoušky. „Určitě je zvládnou. Učení u nich probíhá jako u člověka, tedy postupně. Spěch není na místě,“ sdělil Šlauf, který se psům věnuje 35 let. 

Má řadu zkušeností. Dříve pracoval coby psovod u Policie ČR a v chovatelské stanici v Prackovicích. Rukama mu prošlo bezmála 500 čtyřnohých parťáků. V srdci mu zůstali dva. „Byl to první pes, toho jsem dostal ve 13 letech a pak první, se kterým jsem sloužil. Toho kolegové našli na ulici, já ho vycvičil a postupně s ním absolvoval všechny zkoušky,“ zavzpomínal na své zvířecí kámoše. 

Psovody mají ve svých řadách také policisté. A jejich čtyřnozí pomocníci mají řadu úspěšných zákroků po celém ústeckém regionu. Kriminalistům z teplického TOXI týmu se před dvěma lety právě prostřednictvím nasazení speciálně vycvičeného psa podařilo zajistit drogy, jejichž hodnota by se na černém trhu pohybovala kolem čtyř a půl milionu korun. 

Když ještě nebyla dálnice D8 přes České středohoří, jezdilo po teplických silnicích mnohem více kamionů, než je tomu nyní. Bylo také více nehod, zejména v klesání do Bořislavi.
15 let v Dubí, 5 let v Bořislavi. Tak dlouho už pomáhá od kamionů dálnice D8

„Muž je měl schované ve velice důmyslném úkrytu v autě, který byl při běžné silniční kontrole neodhalitelný. K jeho objevení pomohl kriminalistům služební pes Transa ze skupiny speciálních kynologických činností, který je vycvičený na vyhledávání omamných a psychotropních látek. Skrýš byla umístěna pod zadními sedadly v místech, kde se měly nacházet nádrže na CNG pohon. Když služební pes místo označil, policisté v úkrytu našli igelitový pytel, ve kterém byly čtyři sáčky, z nichž každý obsahoval kilo drogy a jeden menší s téměř půl kilem pervitinu,“ popsal tehdy zákrok mluvčí policie Daniel Vítek. 

Čtyřnohý „policista“ s výborným čichem pomohl v minulých dnech v Ústí. Opilého řidiče, který utekl v části Střekov od dopravní nehody, vypátral za pár minut služební pes Chari. Řidiče našel na pět set metrů vzdálené čerpací stanici. „Policistům muž tvrdil, že neřídil, ale byl spolujezdcem. Při dechové zkoušce nadýchal 2,22 promile,“ uvedla mluvčí policie Veronika Hyšplerová. Případ zůstává v šetření. 

Počty trestných činů, celková kriminalita Ústeckého kraje, leden – listopad 2021
Celkem v kraji: 13 465 trestných činů
Srovnání okresů: Děčín 2511, Chomutov 2257, Litoměřice 1289, Louny 975, Most 2173, Teplice 2057, Ústí 2203.