V souvislosti s vyšetřováním sobotního požáru v paneláku v jirkovské ulici Na Borku policie zadržela a obvinila 31letého muže z Chomutovska. Kvůli osobním sporům měl muž nalít za dveře bytu hořlavinu a zapálit ji. Z plamenů neunikli otec se synem.

Podezřelý je ve vazbě

„Výsledkem intenzivního policejního vyšetřování je zadržení podezřelého a jeho následné obvinění ze dvou zvlášť závažných trestných činů," informovala mluvčí krajské policie Alena Bartošová. Tím je zločin vraždy a obecného ohrožení. „V případě uznání viny muži hrozí trest odnětí svobody v rozmezí od osmi do patnácti let až výjimečný trest," doplnila s tím, že podezřelý dnes putoval do vazby.

Čtěte také: Jirkov vyhlásil sbírku pro postižené sobotním požárem

Výsledky dosavadního šetření ukazují, že měl muž dobře rozmyšleno, co dělá. Hořlavinou měl polít prostor hned u vstupních dveří. Pravděpodobně zaťukal na dveře, když mu někdo z rodiny otevřel, vylil hořlavinu, zapálil ji, a pak tam nechal oba muže uvězněné. K žádnému fyzickému kontaktu podle vyšetřovatelů nedošlo.

Motivem k takto hrůznému činu měly být osobní spory. Jestli v případu hrály roli například drogy, je předmětem šetření.

Muže zadrželi během 24 hodin

V paneláku Na Borku v Jirkově hořelo. Plameny vyšlehly zřejmě po přechozím výbuchu.Zdroj: Deník: Miroslav RadaPodezřelého policisté zadrželi během necelých čtyřiadvaceti hodin. Ráno po požáru nasadili psa, který je speciálně vycvičený na vyhledávání těkavých látek. „Ten nám označil místo, kde se pravděpodobně vyskytla zápalná látka," uvedl šéf chomutovských policistů Jaroslav Peleška. „Na podkladě tohoto zjištění jsme začali pátrat mezi osobami, které měly vztah k rodině a během šetření jsme se dostali k muži, který byl zadržen a posléze obviněn ze dvou trestných činů. Ten se také částečně doznal, že u bytu vylil zápalnou látku a poté ji zapálil," uvedl s dodatkem, že muže dopadli ještě ten večer.

Podezřelý byl ve středu vzat do vazby. „Běží ale další vyšetřování, bude provedeno mnoho znaleckých posudků a pochopitelně se bude zkoumat i duševní stav obviněného," doplnil Peleška.

Vyšetřování potrvá měsíce

Kvůli rozsahu požáru a podezření na úmyslné zapálení si případ převzali krajští kriminalisté. Ti od počátku týdne pokračovali a stále intenzivně pokračují v úkonech trestního řízení – opakovaně se vracejí do bytu, kde hořelo, nadále zajišťují důkazní materiál a vyslýchají osoby. Na místě pracují kromě vyšetřovatelů také odborníci z řad hasičského záchranného sboru a Technického ústavu požární ochrany. Vyšetřování potrvá ještě několik měsíců.

Obviněný muž byl v minulosti trestán, ne však pro násilnou či drogovou trestnou činnost.

K tragické události došlo v sobotu 18. února v půl sedmé večer. Požár zasáhl především byt v pátém patře, ale následky pocítil celý dům. Hasiči evakuovali z dotčeného vchodu i těch vedlejších na sto lidí, sedm jich bylo převezeno k ošetření do nemocnice, protože se nadýchali kouře.

Psali jsme: Požár paneláku v Jirkově: "Včera jsem se hroutila, dnes to beru s nadhledem"

Většina obyvatel se směla záhy vrátit domů, bez střechy nad hlavou ale zůstávalo až do úterka na třicet lidí. Město jim nabízelo náhradní ubytování na zámku Červený Hrádek, využili ho ale jen dva zájemci se psem. Ve středu byli vpuštěni do svých domovů i zbylí obyvatelé, aby si mohli dát své byty poničené kouřem a vodou do pořádku.

Dům patří Stavebnímu bytovému družstvu, které v případě potřeby poskytne náhradní ubytování. Než totiž budou napraveny všechny škody v bytech, uplynou týdny. Město Jirkov organizuje sbírku ve prospěch lidí postižených požárem a pomáhá jim s vyřizováním jejich záležitostí.