Ekonomičtí experti pro portál odhadli hodnotu společnosti na 300 milionů. Totter rozhlasovým redaktorům nevysvětlila, kde v posledních letech na nákup podílu vzala. Deníku se ji zatím nepodařilo kontaktovat.

K možnosti dovolit si zhruba stamilionový výdaj přitom nic z veřejné evidence jejího dosavadního majetku nenasvědčovalo. "Z jejích majetkových přiznání vyplývá, že ještě v roce 2012 splácela úvěr bance. K funkci poslankyně si přivydělávala jako účetní, dostávala také odměny za členství v dozorčích radách několika firem. Nad rámec poslaneckého platu si tím vydělala celkem 5,42 milionu korun,“ informoval server iRozhlas.cz.

Kontroverzní byznysová spolupráce staví do zvláštního světla dřívější působení Totter v komunální politice. Když byla, ještě pod jménem Řápková, v čele Chomutova, kritizovali ji, že zmínění „kmotři“ nekontrolovaně kují pikle v jejím „rajónu“. Jako ve věci podezřelého pronájmu Kamencového jezera na 50 let lidem z okolí Nováka. Mezi předními kritiky tehdejší primátorky byl dnešní senátor Přemysl Rabas (Zelení, Senátor-21). „To, že měla k Ježkovi a Novákovi velmi blízko a umetala jim cestičku ve městě, když tam potřebovali řešit svůj byznys, je obecně známé,“ zhodnotil nyní pro Deník Rabas.

Dálnice v ČR - Ilustrační foto.
Investice v Ústeckém kraji: Dálnice, obchvat, kruhový objezd a nový most

Exsenátora za ODS Nováka spolu s podnikatelem Ježkem čeká líčení ohledně podivného rozdělování evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Věc je známá jako kauza ROP Severozápad. Tomáš Minx z Vrchního státního zastupitelství v Praze v případu žaluje i dalších 25 lidí včetně exhejtmanů Jiřího Šulce (ODS) a Jany Vaňhové (ČSSD).

Ačkoli obžalobu o sedmi stovkách stran studuje soudce ústeckého krajského soudu, líčení bude pravděpodobně probíhat ve speciální velké jednací síni Okresního soudu v Litoměřicích. Do žádné z ústeckých jednacích síní by se totiž početní obžalovaní a jejich advokáti nevešli.