Potápění je prý neuvěřitelný relax. „Potápění vás nabije energií a dodá vám sil do další práce. Čistí hlavu a napomáhá si udržovat pozitivní životní přístup," vysvětluje Jaroslav Kočárek ze společnosti Snakesub.

Tihle „žabí muži" se potápějí nejen pro radost, ale i na policejní žádost o pomoc. To když někoho hledají. Tihle muži jsou i tam, kde se zvedne velká voda. Tihle muži odborně učí ty, kteří se chtějí jen potápět pro radost.

Čas od času ale i oni vyjedou „do světa". Třeba na přelomu dubna a května připravují potápění na nejlepších vracích a útesech v severní části Rudého moře a v oblasti Safagy, včetně jednoho z nejproslulejších vraků na světě Thistlegormu, nejzrádnějšího útesu v Rudém moři Abu Nuhas a dalších krásných reefů.

Před Vánoci se vrátili z dalšího adrenalinového výletu. Jeli se mazlit se žraloky a z fotografií až mrazí.

Pro ty, co chtějí do velké hloubky chystají další zážitek. Výlet za potápěním do největší (nejhlubší) potápěčské věže v Bruselu jménem Nemo 33. Jak napovídá název, věž je hluboká 33 metrů. Ve věži jsou zajištěny dva ponory - dopolední a odpolední. Mezi ponory je přestávka na občerstvení.

Vstup do éteru

A stále je jim to málo. Před vánočními svátky se v redakci na chvíli Jarda Kočárek zastavil.

Co chystáte? Další projekt?

Připravili jsme internetové potápěčské radio, které je zaměřeno na propagaci potápění.

Chceme se s lidmi setkávat prostřednictvím radia, předávat zkušenosti z cest do různých zemí a destinací. Dnes hodně lidí jezdí nejen se potápět, do exotických zemí, ale i do takových míst kde žije jen původní obyvatelstvo.

Cílem radia je stále být v kontaktu i se zájemci o potápění, stále lidi v tomto směru vzdělávat. Ne všichni mohou navštěvovat kurzy o potápění, lidé nemají čas nebo možnost. Proto naše povídání v radiu jim dá hodně.

Bude tedy takové multimediální? Budete mít na internetu i fotky?

Ano, určitě. Pojali jsme ten projekt celosvětově za přispění EU, v různých jazykových mutacích. Potápění je sport na okraji zájmu veřejnosti a společnosti, ve které panuje mýtus, že je to velmi drahý sport. Přitom dnes se cena vypůjčení potápěčské výstroje pohybuje okolo tisíce korun na dva týdny.

To není tolik v dnešní době. Ani cena potápěčského kurzu není za horentní sumu. Prostřednictvím radia chceme zbořit i tyto mýty.

Kde jste začali? Máte nějaký střed a od něj budete expandovat, optimálně do celého světa. Nicméně kde je ten středobod?

Vzhledem k tomu, že doteď jsme nepůsobili v tomto mediálním světě, tak začínáme pomalu, ale do roka bychom měli mít přehled a vědět co a jak …

Máme zatím malé zázemí v Liberci, točí se ale i v jiných studiích, a najímáme si služby. Centrum by v budoucnu mělo být hlavně v Liberci. Teď jsme ve fázi projektu.

Potápění a aktivity

Rádio je taková třešnička, ale co opravdu teď hýbe potápěčským světem z pohledu českých potápěčů?

V rámci potápění je zahrnuto několik možných aktivit. Nedávno jsme se spolu bavili o naší pomoci lidem v době povodní. Letos jsme pomáhali hlavně v Mělníku. Evakuovali jsme Dům seniorů z nejpostiženější části Mělníka, dále celou vesnici, kde lidé nechtěli opustit domovy před velkou záplavovou vlnou.

Nový mediální projekt internetového rádia ediveradio.com je již v plném nasazení. Poslouchat super hudbu můžete 24 hodin denně. Budeme rádi, když se s námi budete aktivně podílet na jeho chodu. Vaše náměty, podněty jsou vítány. Podpořte náš společný projekt finančně a staňte se průkopníky 1. potápěčského rádia v ČR a na Slovensku.

Lokality zájmu

A co tedy hlavně teď hýbe světem potápění?

Mezi lidmi je stále velmi populární Rudé moře, kde jsou ale velké problémy z hlediska místních konfliktů. To sebou nese samozřejmě komplikace, například se ruší lety, dávají se dohromady turnusy turistů. To vše pak může vyústit ve zmatek a chaos.

Zkrátka, kde je potápění úžasné, tak jsou nějaké překážky. Například před rokem jsme se potápěli na Maledivách, to je ráj potápěčů, kde probíhaly demonstrace a následně proběhl převrat. Den po našem odletu, měli jsme neuvěřitelné štěstí, zavřeli letiště.

Další ráj pro potápění je Kuba. Na Kubě je stále jídlo na příděl, stále zde vládne komunistická strana, tak život zdejších lidí není rozhodně k závidění.

Měli jsme kubánského průvodce, který žil deset let v Ústí nad Labem, kam by se dokonce chtěl vrátit. Vyprávěl nám o životě na Kubě, mluvil česky, tak to bylo velmi zajímavé setkání.

A co čeří české vody?

Rádi bychom využívali jabloneckou přehradu, ale stále probíhaly práce a úpravy na štole, tak přístup k potápění byl ztíženější. Ale pokračujeme v našem vzdělávání nutných znalostí v potápění nulová viditelnost, studená voda, uzavřené prostory, práce s lanem. A tyto zkušenosti se pak mohou zúročit třeba při potápění v Mexiku. Říká se, kdo se potápí v jablonecké přehradě, ten zvládne pod vodou vše na světě.

Je to pravda. Při potápění v Orlické přehradě je možné spadnout do rozpadlého zatopeného kostela, tak z toho člověk může být i vyděšený. Ale pokud má zkušenost z té naší přehrady, relativně mělké a bezpečné, tak s ním stres tak moc nezacloumá.

Stres pod hladinou znamená větší spotřebu a komplikace, které si může zavinit sám.

Vaší doménou je ledové potápění. Ve vodě jste v době Vánoc i na Nový rok. Co chystáte letos v tomto období?

Tuto tradici držíme už deset let. Na Nový rok, když je led, uděláme si prostě díru do ledu a jdeme se potápět pod led. To je pro nás taková oslava potápění jak na Nový rok, tak po celý rok. Potápění je fajn, hodně lidí se chce potápět, ale vzhledem k časové vytíženosti lidí rodina, práce, tak je odsouváno až na poslední místo na časové ose.

Potápěčský ples 2014 se koná 29. března od 20 hodin v Parkhotelu na Smržovce. Vstupenka jsou v cenovém rozpětí 200 - 250 Kč. Po roční přestávce se konečně potápěči převléknou z neoprenů či sucháčů do obleků a šatů. K tanci nejen jim zahraje hudební kapela Hudba Tanvald. Lístky je nutné si rezervovat předem vstupenky k vyzvednutí na prodejně Snakesub Liberec či přímo na místě. Bude se hrát a soutěžit až do rána. Na programu je losování netradičních cen či klasická štědrá podvodnická tombola.