Lídr Petr Šmíd, který je ředitelem základní a mateřské školy ve Varnsdorfu, v kraji nechce nelegální imigranty. O limitech těžby uhlí by nechal rozhodnout obyvatele v referendu.

V pondělí jste se sešli se zástupci ČSSD. Účastníte se tedy vyjednávání o koalici? Měli jste schůzku i s hnutím ANO?
Nechal bych to otevřené. Bavíme se se všemi subjekty, které se dostaly do zastupitelstva.

Chcete být ve vládnoucí koalici?
Rozhodně. Uděláme všechno pro to, abychom byli právoplatným členem nějaké koalice, protože jedině tak budeme moci ovlivňovat chod kraje. Nemáme žádné negativní zkušenosti s žádnou politickou stranou, která získala mandáty. Myslíme si, že se můžeme bavit s každým.

Není tedy nikdo, s kým byste do koalice nešli?
Nemáme problém s žádnou stranou. Naší jedinou zásadou je, abychom mohli prosazovat naše myšlenky. Ty můžeme prosazovat jen v koalici, když se budeme účastnit řízení kraje. Když jste v opozici, vaše šance jsou omezené či téměř znemožněné.

LIMITY? AŤ ROZHODNE REFERENDUM

Co je vaší prioritou?
Jsme zásadně proti výstavbě detenčního zařízení pro nelegální migranty. Navíc když dojde na lámání chleba, například zbourat nějakou vesnici, aby se prolomily limity těžby uhlí, je to natolik závažné téma, že by se o něm mělo rozhodnout v referendu. Přímá demokracie je pro nás důležitá a byli bychom rádi, kdyby to naši partneři respektovali. Ale je nám jasné, že je to věc kompromisu a zřejmě se budeme muset sejít na půli cesty.

A jaký je váš názor na prolomení limitů těžby uhlí jste pro nebo proti?
To je právě to, co možná někdo nechápe. Lidé by se k tomu měli vyjádřit v referendu a já budu respektovat jejich názor. Velice respektuji systém voleb a referenda. Pokud něco chce většina, i když se to mně nelíbí, tak se před jejím názorem skloním.

Pokud byste ale přece jen skončili v opozici, jakou zaujmete roli?
Rozhodně do zastupitelstva nejdeme s nikým bojovat. Naším cílem je podpořit dobré plány a nápady, ať už s nimi přijde kdokoli. Nechceme nikomu házet klacky pod nohy. Je ale pravda, že nikdo z nás v krajském zastupitelstvu neseděl, i když politické zkušenosti máme. Budeme se muset rozkoukat a rychle se zařadit do nějakého proudu, který bude přínosem pro náš kraj.

Čeho byste chtěli dosáhnout?
Aby se změnila celostátní politika směrem k Ústeckému kraji a ke krajům, které jsou roky zanedbávané. Ale to je záležitost vlády a parlamentu, takže musíme tlačit na naše poslance a senátory a využívat zákonodárné iniciativy k tomu, aby zanedbané kraje nyní byly oproti ostatním zvýhodněny, ať už daňově, snahou přinést do regionu investice či jinak. Budeme se snažit využít všechny prostředky, a to i kontakty na prezidenta, které jsou reálné. Musí se změnit systém sociálních dávek, do regionu musí přijít i víc peněz na školství.

Zaměřím se na školství, říká nejmladší krajská zastupitelka

Ze společné kandidátk Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury a Strany Práv Občanů vzešla i nejmladší zastupitelka, jednadvacetiletá Tereza Hyťhová z Krupky. Na ústecké univerzitě studuje učitelství se zaměřením na speciální pedagogiku a podle svých slov myšlenky přímé demokracie a vlastenectví vnímá už řadu let.

„Tomia Okamuru jsem podporovala, už když jsem studovala střední pedagogickou školu v Mostě. Jeho názory mi vždy byly velmi blízké," říká Hyťhová. Už měsíce před krajskými volbami se snažila lidem vysvětlovat program a body, které jejich strana prosazuje.

VÝSLEDKY JSOU MILÝM PŘEKVAPENÍM

„Výsledek voleb byl pro mě velmi milým překvapením," doplňuje. Při práci v krajském zastupitelstvu se chce zaměřit zejména na oblast školství.

„Jelikož mám vystudovanou střední pedagogickou školu, pedagogiku dále studuji a pravidelně učím na několika základních školách, je mi tato problematika blízká," vysvětluje Hyťhová.

Školství považuje za jednu z klíčových položek současnosti, co se týká výdajů v rámci kraje. „Chci se proto tomuto tématu pečlivě věnovat, neboť právě ve školství je naše budoucnost," dodává.

Dalším zastupitelem za koalici SPD a SPO je 45letý Jiří Fišer z Ústí nad Labem. Vystudovaný inženýr pracuje jako technik. V pozici krajského zastupitele se hodlá podílet na rozvoji průmyslu, například v odvětvích energetiky, strojírenství či těžbě uhlí.

Dále se chce věnovat problematice zaměstnanosti a důslednému dodržování zásad ekologie.