Je dobré si připomenout, že jód je také nezbytný pro správný vývoj miminka v těle matky a jeho intelektu, pro činnost štítné žlázy, což v podstatě souvisí se zdravým vývojem organismu, včetně psychiky. Většina z nás asi ví hlavně to, že jeho snížená hladina může za sníženou funkci štítné žlázy. Někdy se dává i do souvislosti s depresivními stavy.

Důležitá rovnováha

Rozsáhlé studie ukázaly zlepšení duševních schopností u dětí, kterým se podávaly jódové preparáty. Další dlouhodobé výsledky prokázaly, že ženy s fibrocystickou mastopathií, tedy bulkami v prsu, mají nedostatek jódu a měly by ho dostávat léčebně. Existují i případy úspěšné léčby cyst vaječníku jódem. Mimo naše hranice probíhá léčba i tímto způsobem. Některé práce dokonce popisují souvislost mezi nedostatkem jódu a zeleným zákalem očním či Alzheimerovou nemocí.

Je tedy každopádně zřejmé, že jód je velmi potřebnou součástí při vytváření rovnováhy v našem těle.

Pozor na kouření

Jistě je dobré něco vědět o vstřebávání jódu. Hlavně proto, že ho snižují košťáloviny brokolice, kedluben, kouření (i pasivní kouření), nitrity či nitráty, které jsou v nesprávně pěstované zelenině a v uzeninách. V neposlední řadě snižuje vstřebávání jódu i chlór.

Doporučená denní dávka jódu od čtyř let věku je 150 mikrogramů, u těhotných 200 mikrogramů, u kojících ještě o něco více. Jód se vylučuje močí a jeho množství se dá zjistit při sběru moči za 24 hodin.

Jak se jód vstřebává?

Jód se vstřebává ze střeva. Hlavním zdrojem jsou mořské ryby a mořské chaluhy tmavé barvy. Chaluha kombu obsahuje 2500 mikrogramů jódu v 1g, chaluha nori má 16 mikrogramů v 1g a hijiki 629 mikrogramů v 1g sušiny. Jód je samozřejmě obsažen i v mořských korýších, mořských slávkách či humrech.

Vedle živočichů z moře a mořských ryb obsahují jód bílé fazole a neloupané brambory ve 100 gramech mají shodně 60 mikrogramů jódu. I vejce obsahuje jód, asi 10 mikrogramů v jednom vejci.

Jestli spoléháte na příjem jódu z jodidované soli (průměrně je v ní kolem 70 mikrogramů jódu v 1g soli), pak byste měli vědět, že tělo z ní vstřebává asi jenom 10 procent jódu. Důvodem je velké množství obsažených chloridů. Nehledě na to, že nadměrně solit není dobré. Pokud kvůli jódu kupujete mořskou sůl, pak je pro vás asi důležitá informace, že obsahuje méně než 1 mikrogram jódu v 1g. Vstřebatelnost je podobná jako u soli kuchyňské.

Užitečné informace

- Kdo by měl dbát na příjem jódu? Jednoznačně všechny ženy matky, pro ty platí doporučení v podstatě absolutně. Dostatek jódu je také důležitý jako příprava pro plánované rodičovství. To stejné platí pro akční muže, kterým se říká rychlé metabolické typy. Obecně jsou tato doporučení platná pro všechny ve střední Evropě až na výjimky. Například ty, kteří mají zvýšenou funkci štítné žlázy.

Nedostatek jódu v našem těle, a tedy jeho nedostatečný přísun, dokazují hodnoty jódu stanované v analýzách z vlasů nebo 24 hodinovým sběrem moči.

 - Ryby bychom měli mít na jídelníčku aspoň jednou týdně. Mezi vhodné druhy k doplnění jódu patří například losos, makrela (i uzená) či sleď. Také minerální voda Vincentka je výborným zdrojem jódu.

Zdroj: www.ordinace.cz