Dva bánští záchranáři v uterý dopoledne utonuli při cvičném ponoru na Barboře v Oldřichově. Z hloubky několika desítek metrů po hladinou jezera, které vzniklo zatopením stejnojmenného povrchového dolu nedaleko Teplic, se už sami nevynořili.

„Na hladině se objevil jen jejich kolega, který tam byl pod vodou s nimi. Volal na břeh, ať hned přivolají záchranku, že mu tam někde zůstali dva lidé,“ popisoval, co se stalo, Rostislav Krejčí, který vše pozoroval ze břehu, kde má stánek s občerstvením. „Pak přijela sanitka, hasiči a policie,“ pokračoval.
Policii ohlásil pohřešování dvou potápěčů jejich instruktor okolo 10. hodiny dopoledne.

Ilustrační foto.
Potápěč zemřel na Barboře v průběhu ponoru

Dva muže hledali policejní potápěči, hasiči i jejich kamarádi. Po více než hodině bylo ale první hledání pod vodou marné. Hasiči se čluny i záchranka poté od Barbory odjeli. Na místě zůstala pouze policie. „Povolali jsme specialisty na hloubkové potápění z Brna, kteří na to mají vybavení,“ uvedla mluvčí policie Ludmila Světláková.

Poté, co na Barboru v úterý v podvečer dorazili brněnští specialisté, nasadili na prohledávání hlubin podvodního robota. Pátrání zatím bylo bez úspěchu. Pátrací akce bude pokračovat od středečního rána.

Podle poznatků zjištěných přímo na místě se oba potápěči ponořili do hlubiny ve vyhrazeném prostoru mezi bójkami. Hloubka zde v některých místech Barbory dosahuje až 70 metrů.

Stánkař Rostislav Krejčí uvedl, že se tu potápěči pohybují poměrně často. Mají tu totiž školící středisko a ve vodě pro tyto účely vytyčený cvičný polygon. Ten na hladině vymezují bójky, a právě mezi nimi se také  během dne pohybovaly čluny záchranářů.

"Bylo to tak 100 metrů od břehu. Támhle v těch místech, jak jsou vidět na hladině ty žluté plováky. Ze člunů pak naskákali do vody potápěči ve skafandrech, kteří hledali pod vodou své kolegy,“ líčil provozovatel stánku s občerstvením, který stojí na břehu nedaleko celé tragédie.

Více na videu:

Zdroj: Deník - Petr Málek

Umělá nádrž Barbora v Oldřichově má rozlohu 65 hektarů. Jedná se o zatopený stejnojmenný povrchový lom, který vodou zaplavili v 70. letech. Je oblíbeným místem pro koupání, vodní sporty a slouží také k výcviku potápěčů, kteří tu mají tréninkové středisko. 
 

Sportovní potápěči objevili v minulých dnech ve Vápence v Lahošti na Teplicku čtyři utopená auta.
FOTO: Potápěči objevili utopené vraky aut. Policie je bude vytahovat