Je nejhlubším minerálním pramenem v Česku, má jedinečné složení, pomáhá při žaludečních problémech, příznivě působí při léčbě pacientů s chorobami jater, ekzémů, artritidy či trávicího ústrojí. Voda z něj blahodárně působí na lidi s chronickými zánětlivými dýchacími potížemi, což zvyšuje její význam v dnešní covidové době provázené podobnými příznaky. Přesto se pramen Luna v Lounech nijak nevyužívá. Občas si někdo nabere vodu na jednom ze tří míst, kde v Lounech vyvěrá. To je vše. Ve městě se ale rodí plány, jak ho využít podstatně víc. 

„Jsem přesvědčená, že pramen svůj potenciál má a je hřích jeho léčivé účinky více nevyužívat. Vzhledem k jedinečnému složení vody – obsahuje nejvíc minerálů ze všech oficiálních léčivých pramenů v Česku – bychom se měli jeho využití více věnovat,“ řekla lounská radní Martina Bečvářová. „Moje vize je, aby v areálu lounské nemocnice vznikla ordinace balneologa pro léčbu pacientů. Dále by se měl veřejně přístupný vývěr pramene v lokalitě Na Spravedlnosti upravit, měly by tam přibýt kromě laviček a zastřešení nové tabule s informacemi, jak se dá voda využívat a jak pomáhá,“ popsala Bečvářová. 

Instalaci ocelové pergoly, laviček a informačních tabulí u vývěru Na Spravedlnosti město chystalo už v roce 2018, tehdy ale z plánů sešlo. Důvodem byla neočekávaná finanční náročnost této investice oproti studii, kterou mělo město k dispozici. 

Generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Radek Mátl.
Ředitel ŘSD: Po celé dálnici D7 bychom se měli svézt v roce 2027 nebo 2028

Významný zdroj alkalické kyselky navrtali geologové v jižní části města, na návrší U Spravedlnosti, při výzkumu podloží české křídy v roce 1963. Voda vyvěrá z hloubky až 1200 metrů. Na povrch je vyvedena na několika místech – na sídlišti v lokalitě U Spravedlnosti, v nedalekém domově pro seniory a v nemocniční zahradě. Vydatnost pramene, naposledy měřená v roce 2018, je devět litrů za minutu. 

Potrubí s vodou z pramene se nachází v domově pro seniory ve veřejnosti nepřístupné technické místnosti v suterénu objektu. „Pokud chce některý z klientů načerpat vodu, zajistí to náš pracovník. Jinak vodu nijak nevyužíváme,“ sdělila ředitelka domova Jana Černá. Před lety vznikl projekt na výstavbu pítka ve vstupní hale domova, kvůli finanční náročnosti se nerealizoval. 

Bývalý Dreherův pivovar v Žatci, který byl později znám pod názvem Fruta. Archivní foto
V Žatci plánují investice za půl miliardy. Zvládne se jich ale jen několik

V roce 1995 se voda z pramene dovedla do prostor rehabilitačního oddělení lounské nemocnice a ze sponzorského daru tehdy utvořeného Zeissova nadačního fondu bylo pracoviště vybaveno balneologickou vanou s parním ohřevem. Po pár letech ale jeho provoz skončil. Ani v nemocnici se voda nyní nijak nevyužívá. „Chtěli bychom toto pracoviště oživit, na to bychom se měli zaměřit,“ sdělila Bečvářová. Podle ní je záměr na úplném počátku. „Jako první musíme zajistit od ministerstva zdravotnictví a Českého inspektorátu lázní a vřídel potřebné dokumenty včetně obnovení povolení k užívání vody z pramene k léčebným účinkům, abychom mohli v těchto plánech pokračovat,“ dodala Bečvářová. 

S vedením lounské nemocnice se o využití pramene na začátku příštího roku chystá jednat místostarosta Milan Rychtařík. „Teď jsme řešili spíš očkování, věřím, že se k tématu většího využití pramene dostaneme počátkem příštího roku. Podle mě je velká škoda, že takto jedinečná voda odtéká prakticky bez využití pryč. Chtěli bychom najít větší využití jak pro místní obyvatele, tak i lidi z jiných míst, kteří by do Loun jezdili kvůli léčivým účinkům pramene,“ řekl lounský místostarosta.