Poustevníkova rokle, místo, které kdysi šlechta nechala vybudovat, aby zámecký park působil romantičtěji a tajemněji, „volá" už dlouho po rekonstrukci. Je v katastrofálním stavu, nepřístupná. Také Čínský pavilon není vůbec v dobré kondici, kolem stavby je vstup zakázán. Opravy by ale potřebovaly i další jedinečné památky v Krásném Dvoře, kam za výlety jezdí lidé z Lounska, Chomutovska i Mostecka. Panův templ, Goethův pavilon a další a další…

Chybí ale to hlavní – peníze. Podle odhadů by bylo na kompletní obnovu potřeba zhruba 200 milionů. Taková částka je ale pro zámek „z říše snů", památkáři ji sami nemohou dát dohromady. Každoročně jdou do údržby parku statisíce, ale ty nestačí, pomohly by desítky milionů. Nyní svitla naděje – evropské dotace.

Připravuje se žádost o dotaci

„Aktuálně finišujeme s přípravou žádosti o dotaci. Již brzy ji budeme podávat. Jedná se o komplexní projekt, obnovu nejvýraznějších partií parku," řekla Deníku Michaela Hofmanová, kastelánka zámku v Krásném Dvoře.

Opravený templ v krásnodvorském zámeckém parkuZdroj: Deník/Hynek DlouhýPřipomeňte si: Unikátní rozhledna už září! Oprava u zámku nabrala rok zpoždění

Žádat se bude o desítky milionů, záleží ještě na tom, jaké všechny objekty a práce budou do projektu zařazeny. Očekává se ale, že projekt bude ve výši 70 až 120 milionů korun.
Pokud dotace přijde, opravovaly by se nejdříve nejvýznamnější stavby v parku, ty jsou často také nejvíce poničené. V první řadě by se mělo dostat na Poustevníkovu rokli, Čínský pavilon či Panův templ. Ty mají být v plánech určitě.

Nyní se kompletují dokumenty, jsou finální jednání. Probíhaly archeologické výzkumy a sondy, zpracovávaly se projekty. Žádost zamíří do Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Evropské peníze z něj mají jít v příštích letech hojně právě také na rekonstrukce památek. Stavby v parku tak mají šanci, historie patří mezi podporované cíle. „Doufáme, že budeme úspěšní. Parku by to moc pomohlo," pokračuje kastelánka.

Desítky let napospas osudu

Do krásnodvorského zámeckého parku a jeho staveb se desítky let výrazněji neinvestovalo. A je to na nich znát. Obnovu by přivítali také návštěvníci, jednohlasně. „Pokud by se to povedlo, bylo by to fajn. Jsou to zajímavé objekty, ve špatném stavu, opravy už potřebují," říká například Pavla Hrubá. „Bylo by to skvělé," přidává se Milan Kovář.

Jednu radost si už přitom v Krásném Dvoře „udělali". Několik let se tam doslova rozpadal Gotický templ. Jedinečná rozhledna byla dlouho v dezolátním stavu, oplocená, nepřístupná, odpadávaly z ní kusy. Záchrana přišla na poslední chvíli. Právě v těchto týdnech je tam dokončována, i když s ročním zpožděním způsobeným různými komplikacemi, kompletní rekonstrukce za 21 milionů korun. Jednak byla památka zničená více než se čekalo, některé její části se musely úplně rozebrat a postavit prakticky znovu. Navíc některé práce také nebyly v odpovídající kvalitě a musely se předělávat. Z evropských dotací dorazilo 13 milionů, zbytek doplatilo ministerstvo kultury.

Návštěvníci už se těší například na barevná vitrážová okna, která jsou tam v obrovském rozsahu a vyrobili je sklářští mistři v Německu.

Templ není jediný

Turisty oblíbený zámek v Krásném Dvoře.Zdroj: DENÍK/Hynek DlouhýJenže, ke spokojenosti v Krásném Dvoře ještě hodně chybí. Právě kvůli tomu, že i další památky jsou v havarijním stavu. A kolik peněz by bylo celkem pro zámecký park potřeba? „Dělali jsme odhad v parku, kolik bychom potřebovali, aby vše bylo úplně stoprocentní. Jsou to peníze bez údržby zámku, ten jsme do toho nepočítali, jen park. Částka se pohybuje kolem dvou set milionů korun," přiznala kastelánka Hofmanová.

Tolik peněz nemají šanci získat památkáři z vlastních zdrojů. Právě proto chtějí žádat o dotace. A doufají, že uspějí. Uvidíme, výsledek bude znám během příštích měsíců.

Park je unikátní

V Krásném Dvoře chtějí postupně obnovit všechny stavby v parku, některé to potřebují „jako sůl". Například už letos se tam bude za několik milionů opravovat opěrná zeď u Čínského pavilonu, kde vypadávají kameny. Trápí je ale také vandalové. „Do oprav v parku dáváme každoročně statisíce. Určitě budeme dál bojovat. Postupně pokračovat s opravami, i když třeba pomaleji, po částech. Budeme samozřejmě hledat i další dotační možnosti," dodává kastelánka.

Unikátní park v anglickém stylu, který byl u krásnodvorského zámku založen mezi lety 1783 až 1793, nabízí řadu mimořádných staveb. U nás je nejrozsáhlejším svého druhu, je u zámku, který patřil Černínům, rekreoval se tam například Goethe. Za války sloužil pro rekreační účely ministra zahraničí Třetí říše Ribbentropa. Po dalších peripetiích se postupně stal vyhledávaným turistickým cílem. Později se Krásný Dvůr proslavil „hraním" v řadě filmů, například v Básnících.

Další zajímavosti o krásnodvorském zámku si můžete přečíst ve speciálu, který jsme připravili před několika lety. Najdete ho zde!