Výrobu na Teplicku zahájila Shanghai Maling (SHMCZ) na jaře 2008. Do závodu investovala více než 430 milionů korun, v té době šlo o největší čínskou investici v České republice. Městský soud v Praze vyhlásil úpadek konzervárny na začátku února.

„Pochopitelně zástupci společnosti tlačí na majoritního akcionáře, aby řešení přišlo co nejdříve bez ohledu na politické události, neboť se nám velmi krátí čas," uvedl Jiří Vančura z firmy Shanghai Maling. Hlavním akcionářem je Shanghai Maling Aquarius, který je členem skupiny Bright Food Group.
Soud a schůze

Soud nařídil přezkumné jednání a svolal schůzi věřitelů na 25. dubna. O povolení reorganizace musí firma požádat deset dní před schůzí věřitelů, přičemž zároveň má 120 dní od rozhodnutí o úpadku na předložení reorganizačního plánu a jeho následné schválení schůzí věřitelů. „Návrh řešení ze strany majoritního akcionáře je takový, že by některá ze společností koncernu Bright Food vykoupila podíl minoritního akcionáře, což je třicet procent, a ovládala společnost ze 100 procent. V rámci reorganizace se pochopitelně akcionáři SHMCZ zavazují k převzetí a úhradě závazků věřitelů společnosti a k jejich řešení," popsal Vančura.

V konzervárně aktuálně pracuje 30 stálých zaměstnanců a 20 lidí působí externě. Kapacita závodu je zhruba 10 000 tun výrobků ročně. „V tuto chvíli vyrábí zhruba na deset až 15 procent, což představuje tržby v řádu 50 až 60 milionů korun," uvedl Vančura.

Technologie umožňuje v krátké době trojnásobně zvýšit výrobu, což by znamenalo tržby v řádu 140 až 160 milionů korun. To je úroveň, při níž by pokrývala veškeré fixní náklady. „Tedy pokud bychom odhlédli od starých závazků, byla by v černých číslech, což je to, o co se aktuálně snaží," uvedl Vančura

Na český trh míří deset procent výroby, zbytek je export zejména do třetích zemí, nejvíc na Filipíny a do Singapuru. „Zde mají výrobky z SHMCZ velkou konkurenční výhodu, oproti tradičním dodávkám těchto výrobků z Číny jsou prodejní ceny o zhruba třicet procent nižší, mají vyšší kvalitu, ale zejména je velmi dobře vnímán vysoký standard bezpečnosti potravin, což je oblast, ve které mají čínští dodavatelé stále rezervy," popsal Vančura.

Hlavní příčinou úpadku jsou podle Vančury zejména spory o ochrannou známku v Anglii, velmi pomalý přesun zakázek od čínského většinového akcionáře do SHMCZ a předluženost podniku.

Celkové úvěry od čínských bank jsou více než 440 milionů korun. Tyto půjčky jsou garantovány mateřskou společností, měly by tedy být v rámci reorganizace splaceny a následně by neměly ovlivňovat účetnictví českého závodu. Jak je patrné z insolvenčního rejstříku, většina ostatních věřitelů již své pohledávky přihlásila ve vedeném insolvenčním řízení.