První obloučky mohou sekat lyžaři a snowboardisté už tento víkend na Klínovci. Skiareál otevře první ze sjezdovek, dvojnásobně rozšířenou Dámskou, která je nově prodloužená na kilometr a půl. Od příští soboty má postupně pouštět sportovce i na další sjezdovky. Další tři níže položené zimní areály na Chomutovsku otevřou, až se do hor zakousnou déletrvající mrazy.

„Je to tady! V sobotu zahajujeme zimní sezonu, tento víkend bude v provozu lanová dráha a sjezdovka Dámská,“ hlásá web klínoveckého skiareálu.

Výhled z lanovky Prima Express na Klínovci
Raketový rozvoj lyžařského areálu Klínovec pokračuje. Spolkl sousední Neklid

Podle mluvčí zimního střediska Hany Hoffmannové na trati leží půl metru technického sněhu. Milovníci zimních sportů si ho užijí vždy od 9 do 16 hodin za speciální ceny. 

Zprávu o otevření skiareálu už na sociálních sítích ocenily stovky lidí. „Sejdeme se na kopci,“ svolávají se.

V příštím týdnu se zase areál uzavře, aby bylo možné pokračovat v zasněžování. „Začali jsme v první etapě páteřními sjezdovkami na severní straně, takže kromě Dámské i Přemostěnou a Pařezovkou. Práce jsme ale pozastavili, protože i když mrzne, je vysoká vlhkost, na Klínovci v pátek pršelo. Až skončí obleva, budeme pokračovat,“ nastínila mluvčí.

Ilustrační foto
Chaty do milionu? Ještě jsou. Směrem ke Klínovci cena stoupá

Každodenní provoz skiareál odstartuje příští sobotu, ačkoli to neznamená, že bude možné sjíždět všechny sjezdovky. Připravovat a otevírat se budou postupně.

Skiareál Klínovec nedávno přikoupil také sousední Neklid, čímž se stal největším zimním střediskem v nejen v regionu, ale v celé České republice. Měřeno délkou sjezdovek, tím největším byl dosud Špindlerův Mlýn v Krkonoších s 25 kilometry. Klínovec s Neklidem společně dosahují 33 kilometrů sjezdovek. Patří k nim pět lanovek, z toho dvě jsou kryté bublinami. Součástí jsou dva snowparky: cool fun na Klínovci a legendární snowpark na Neklidu.

Paletu možností pro lyžaře a snowboardisty rozšiřují permanentky pro InterSkiregion Fichtelberg – Klínovec, které sportovce pouštějí na celkem 47 kilometrů sjezdovek na české i německé straně. Stačí si koupit skipas na den a půl. Dospělého stojíí 1090 korun a dítě 880. Přes hranice a mezi vrcholky je zdarma převáží skibusy.

Čekání na mrazivé dny

Ve Skiareálu Pyšná, který je jen šest kilometrů od Jirkova, obvykle zahajují provoz nejdříve 20. prosince. Záleží na počasí. Do loňské sezony tam dospělí platili 280 korun a děti 200, letos mají ceny mírné vzrůst, ceník se ještě tvoří.

Na souvislejší mrazy čekají také na Mezihoří, kam rádi vyrážejí lyžaři z Chomutova. „Se zasněžováním nezačneme, dokud nebude mrznout deset dní v kuse, jinak to ekonomicky nedává smysl. Loni se stalo, že jsme zasněžili a z kopce stekly tisíce, které jsme dali v energiích na zasněžení,“ poznamenal předseda TJ Mezihoří Jiří Rytíř.

Dopolední a odpolední cesta z Klášterce do Karlových Varů byla pro řidiče v pátek hodně nepříjemná.
OBRAZEM: Silná vrstva námrazy dělala na silnicích Chomutovska velké potíže

Posledních deset let se tam ceny drží na stejné úrovni. Dospělí se vyjezdí za 200 korun, děti to mají o padesát korun levnější. Změnami procházejí jen webové stránky, nové s web kamerou a online teplotami mají spustit v průběhu prosince.

Ve Skiareálu Alšovka u Klášterce nad Ohří zvětšili dojezdový prostor na velkém vleku. „Letos rozsvítíme opravdu celý areál o nočním lyžování, díky dokončené rekonstrukci osvětlení,“ slibuje dále provozovatel na webu střediska. „No a tím pádem chystáme také nový ceník,“ dodává.

První víkendová lyžovačka na Klínovci (1 den):Dospělý 450 korun (3 hodiny 370 Kč)
Dítě 360 korun (2 hodiny za 270 Kč)

Ceny na Klínovci a Neklidu v top sezoně (1 den):Dospělý 790 Kč
Dítě 600 Kč