Napilno má právě pop rockový zpěvák Janek Ledecký, autor řady hitů (Pěkná, pěkná, pěkná, Na ptáky jsme krátký, Sliby se maj plnit o Vánocích…) i muzikálů Galileo, Hamlet a Vánoční zázrak.

Album „Všichni dobří andělé" (BrainZone 2014) je deska plná duetů s kolegy zpěváky i s herci. A právě teď točí nové autorské album střídavě v Anglii a v Čechách.

Ve čtvrtek 16. dubna před beneficí Krása pomáhá dětem v Severočeském divadle v Ústí s modelkami do Masarykovy nemocnice za nemocnými dětmi asi nepůjde. Přijede „jen" zazpívat. Proč? I to vysvětlil v rozhovoru…

Jsou neopakovatelné

Je album „Všichni dobří andělé" pro lidi, kteří zůstali vašimi muzikály „nepolíbeni", či pro fanoušky vašich muzikálů?
Janek Ledecký: Tak jsem o tom nepřemýšlel. To album vzniklo tak, že jsem se začal prohrabávat historií, písničkami a setkáními se zajímavými lidmi… Myslel jsem, že s nimi mám asi tři nebo čtyři duety, ale zjistil jsem, že jich bylo daleko víc. A některé jsou už tak vzácné a neopakovatelné, že jsem se rozhodl dát je pohromadě na jedno album.

Je ta deska vaše „muzikálové Best of" trochu jinak?
To určitě ne, tam je pět písniček, které s muzikály nemají nic společného. Má muzikálová Best of by vypadala úplně jinak. A hlavně bych na ní dost těžko mohl zpívat všechny písničky.

Je některá z těch písní či její host váš splněný sen?
Ano, herečka Ivana Chýlková. Ale já si ten sen splnil už v době, kdy ještě nebyla slavná. První duet se skupinou Žentour jsme spolu zpívali tuším v roce 1986 a teď máme duet Všichni dobří andělé. Věděl jsem, že ji musí zpívat někdo, kdo už má něco za sebou. Pak ta písnička dostane jiný rozměr. Ivana mě napadla první, tak jsem jí po letech zavolal. Měla radost a já jsem rád, jak to dopadlo.

Bavilo vás si s písničkami hrát? Třeba když se hrobnické blues z Hamleta mění v dixieland?
Ale to je originál aranžmá z mého muzikálu Hamlet…

V Ústí zazpíváte na koncertě ve prospěch Dětské kliniky Masarykovy nemocnice. Přijdete se také podívat mezi nemocné děti spolu s krásnými modelkami?
Asi vystoupím jen na benefici. Roztočil jsem nové album s novými písničkami v Anglii u Grega Havera, což je novozélandský producent, nahráváme ho s úžasnými anglickými muzikanty. A právě v týdnu od 13. dubna ho tu budeme točit. Budu tedy do poslední chvíle pracovat ve studiu a z něj taky vyrazím do Ústí na benefici.

Jsou pro vás benefice obvyklé?
Během roku dělám několik charitativních akcí, všechny si domlouvám sám. Žádostí chodí ze všech stran moc, ale moje heslo je: „Charita je byznys jako každý jiný." Dá se dělat dobře, nebo špatně. Bohužel třeba situace po povodních v roce 1997 byl exemplární případ toho, že si starosta z každé vesnice vymyslel, že udělá koncert na fotbalovém hřišti, vybere peníze a pošle je do Troubek. Ale bohužel se zjistilo, že to musí dělat lidi, kteří to umí, jinak vše končí velkým rozčarováním a akce obecní pokladnu ještě stojí peníze. On si to nikdo tak úplně neumí představit. Myslí si, že jsme se svými známými obličeji připraveni vyrazit, že tam zpívat je naše povinnost. Ale každý takový koncert vyžaduje technické zabezpečení a organizaci. A najednou zjistíte, že to vám nikdo zadarmo neudělá. Takže je to třeba vymyslet tak dobře, aby ve finále skutečně, když někdo z umělců dorazí, vše skončilo v plusu. Zažil jsem spoustu akcí a ty tak nedopadly.

S doporučením

Nicméně benefice modelky Lenky Kocmanové Taussigové dokazuje, že to dobře dělat lze. Vždy přiláká dost lidí i partnerů, kteří akci podpoří a pomohou…
Já jsem si taky na její benefici sehnal informace a doporučení. Kdybych nevěděl, že to je správně, tak se tomu určitě vyhnu.

Když jsem se ptal Lenky Taussigová, modelky, pořadatelky a zakladatelky benefice Krása pomáhá dětem, co si od vás přála zazpívat, řekla: Pěkná, pěkná, pěkná. Splníte jí to?
Tak jo.

Překvapila vás práce ve studiu v Anglii něčím? Byla dost neobvyklá oproti té v Česku?
Takový zážitek jsem do té doby neměl. Byla to zatím absolutně nejlepší studiová práce, jakou jsem kdy zažil. Já jsem čekal, že to bude rozdíl, ale nečekal jsem, že až takový.

V čem?
V respektu k mé osobě i k mojí práci, Anglie byla poslední místo, kde bych to na to spoléhal. Ale ti muzikanti si poslechli na YouTube nějaké moje věci, zjistili, jaký druh muziky mě baví a už věděli…Byla tam super atmosféra. Mám vždy ve studiu stres z toho, že když něco nahraju, už je to napořád, což je pravda. A vždycky bych chtěl, aby to bylo lepší, než jsem schopen v ten moment udělat. Nikdy s tím nejsem spokojený. Nevím, jak to ti Angláni udělali (a ve zpěvákově hlase zazní nelíčený radostný údiv, až úžas pozn. autora), ale to tam vůbec nebylo. Byli strašně rychlí a perfektně připravení. Jsou to vynikající muzikanti, ale nikdo z nich se nesnažil v žádné z těch písniček předvést, co všechno umí zahrát. Prostě hráli, co tam má být a zahráli to úplně famózně.

Tak to je skvělé. A úplně na závěr: Kdy by mělo album vyjít?
Plánujeme ho vydat v září 2015. Ještě nás ale čeká i další nahrávání v Anglii, už se na to moc těším.