VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak se Mr. Loupač dostal k vaření pro Obamu a Bushe

Kuchaře roku Patrika Bečváře (26) k vaření jako takovému nikdy nic netáhlo, ale přesto se stal mistrem ve svém oboru.

19.8.2014
SDÍLEJ:

Patrik Bečvář.Foto: TV Paprika

Jak se to přihodilo a proč se mu říká Mr. Loupač, se dozvíte v rozhovoru, který je vlastně celý o vaření.

Co nastartovalo vaši kuchařskou kariéru?
Nic extra mě k tomu nevedlo, končil jsem základku a rozhodoval jsem se, kam půjdu. Ani nevím proč, ale vyhrála gastronomie. Zalíbení a zábavu jsem si našel v tomto oboru až postupem času. Vaření se pro mě stalo velmi pestrou činností, kterou jsem si zamiloval, a to především díky tomu, že jsem se pohyboval tam, kde se vařila pěkná gastronomie.

Kterou práci jste na škole neměl rád?
Když je člověk v učení, začíná loupáním a krájením zeleniny. Postupem času jsem měl praxi ve francouzské restauraci, kde mi vždy dali obrovské gastro nádoby plné krevet a řekli mi, ať to všechno oloupu. Takže jsem je loupal i přes pět hodin. Navíc mi dali přezdívku Mr. Loupač krevet. (smích)

Dokázal byste říci, kolik jste jich za svůj život už oloupal?
Asi 6 753, nevím. (smích)

Je fakt těžké to odhadnout, ale bylo jich opravdu hodně.

Jaké je vaše nejoblíbenější jídlo?
Mám rád klasická česká jídla a „prasárny" jako je třeba hamburger. Když pořád vařím fajnová jídla, tak už toho mám občas po krk. Kdybych měl hlad, tak bych si to neuvařil. Kdysi jsem miloval svíčkovou, ale na praxi jsem se jí přejedl a od té doby nemám žádné nejoblíbenější jídlo.

Stravují se Češi zdravě, nebo také ujíždějí na fastfoodech?
Podle mě se lidé snaží kupovat české a čerstvé suroviny, a to třeba na farmářských trzích, které jsou teď velmi rozšířené. Je to super. Na druhou stranu bych řekl, že zde není tolik rodin, které se v neděli seberou a půjdou na společný oběd do lepší restaurace, kde si objednají nějaký gurmetský zážitek…

Patrik Bečvář.Myslíte, že má česká kuchyně pořád své místo na slunci?
Když k nám do restaurace přijdou cizinci, obvykle si dají kachnu. To je prostě šlágr. Myslím, že česká kuchyně je určitě populární. A to i přesto, že jsme prostě hodně knedlíkoví a omáčkoví. Cizinci knedlíky vůbec neznají a navíc je to pro ně těžké jídlo.
Hodně restaurací se snaží českou kuchyni modernizovat, nandají kachnu moderně a chtějí českou kuchyni oživit. Určitě si nemyslím, že by upadala na úkor jiných kuchyní. Každá země má prostě své specifické jídlo a tím se snaží prezentovat.

Jakou kuchyni máte rád?
Mám rád italskou kuchyni a těstoviny. Na druhou stranu nemám rád typickou českou kuchyni, a to především králíky a kachny. Je to těžké jídlo a navíc už od dětství mám k tomu odpor.

V čem si myslíte, že jste opravdu dobrý?
Asi ve fotbale. Hraju ho v Říčanech, ale teď už moc času na něj nemám.

A ohledně vaření?
Loupat krevety umím fakt luxusně. (smích)

Jaké to je, vařit třeba pro Bushe a Obamu?
Americká ambasáda oslovila Intercontinental, aby uvařil na ambasádě pro Obamu, tak pan Kubec sestavil tým a mně vybral náhodou taky. Nebyl jsem ani pod stresem, přišlo mi to normální, jelikož vždy vařím na sto procent. Mělo to ale svoje nezapomenutelné kouzlo, byla tam ochranka a jeho kuchař, který kontroloval všechna jídla a ochutnával je. Také se ptal, co a jak se vařilo. My jsme prostě vařili a on nás důsledně pozoroval. Ale musím říct, že to byl takový kliďas.
Pro Bushe jsem vařil tak tři až čtyři roky zpátky. To jsem ještě vařil v Obecním domě a právě tato restaurace byla oslovena, aby na Hrad přišel tým kuchařů uvařit oběd pro našeho prezidenta a Bushe. Tak jako Obama měl i Bush svého ochutnávače a kuchaře zároveň. Pamatuji si, že na Hradě to bylo o dost přísnější. V kufříku měl kuchař a ochutnávač v jedné osobě vlastní plechovku koly a láhev vína pro svého prezidenta. Navíc si z jídel brala vzorky hygiena, pro případ, že by se něco stalo.

Máte na svém kontě i kuchařskou show…
Ano, jde o kuchařskou show s Markétou Hrubešovou pro televizní stanici Paprika. Celé to natáčení byla pro mě nová zkušenost. Možná se tomu budu i dál věnovat. Markéta je skvělá parťačka, pomáhala mi a mnohdy mě i navedla, co zrovna říct…

A co veselá historka z natáčení?
Asi při posledním natáčení, když jsem připravoval hovězí líčka, tak jsem si je nachystal dopředu a poté připravené schoval. Když jsem je pak hledal, nikde nebyly. Někdo byl „velmi aktivní" a líčka buď vyhodil, nebo prostě snědl. Takže jsem musel na poslední chvíli vařit ještě jedny.

Autor: Ludmila Veselá

19.8.2014
SDÍLEJ:

SERVIS

Administrativa - Administrativa Ostatní odborní pracovníci v 16 000 Kč Specialisté v oblasti organizace a řízení práce ZÁSTUPCE MISTRA. Požadované vzdělání: úsv. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: ZÁSTUPCE MISTRA, POŽADUJEME:, - min. středoškolské vzdělání, - využívání výpočetní techniky pro běžné kancelářské práce, - znalost základních pracovně právních vztahů, - technická představivost, - schopnost přijmout zodpovědnost, - organizační schopnost, - praxe ve výrobní společnosti výhodou, NÁPLŇ PRÁCE:, - zastupování mistra v jeho nepřítomnosti, - zajišťování pracovní a technologické kázně podřízených, - prosazovat cíle firmy, - řízení prací vykonávaných podle přesně stanovených postupů, Zaměstnanecké výhody: stabilní zaměstnání v dynamicky se rozvíjející společnosti, věrnostní odměna, možnost profesního růstu, možnost seberealizace, HLÁSIT SE: Hana Rysová, své životopisy zasílejte na e-mail: hana.rysova@sapril.cz. Do předmětu prosím uvádějte název pozice ZÁSTUPCE MISTRA, nebo osobně na adrese Nádražní 557, Litvínov každou středu 8:00 - 15:00hod.. Pracoviště: Sapril s.r.o.-4, Nádražní, č.p. 557, 436 01 Litvínov 1. Informace: Hana Rysová, +420 724 476 882. Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 30 000 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) KUCHAŘ/-KA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: KUCHAŘ/-KA, Zaměstnanecké výhody: zvláštní prémie, podnikové stravování, ubytování, HLÁSIT SE: Kolenčík Petr tel.: 603 209 100, e-mail: hospoda-nastatku@seznam.cz, osobně: hospoda Na statku Havraň. Pracoviště: Peter kolenčík- na statku, 435 01 Havraň. Informace: Petr Kolenčík, +420 603 209 100. Výroba - Výroba Mechanici a opraváři osobních automobilů 20 000 Kč Mechanici a opraváři motorových vozidel AUTOMECHANIK. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: AUTOMECHANIK, Vzdělání - základní až vyučení, - 1 rok praxe - různá specializace, HLÁSIT SE: Telefonicky v odpoledních hodinách od 14:00 hod. p. Vladyslav Hleba tel.: 608 310 529, osobně pouze po telefonické domluvě. Pracoviště: Calp cz s.r.o.-2, 434 01 Most 1. Informace: Vladyslav Hleba, +420 608 310 529. Stavebnictví - Stavebnictví Instalatéři, potrubáři 15 000 Kč Instalatéři, potrubáři, stavební zámečníci a stavební klempíři INSTALATÉR. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 2. Poznámka: INSTALATÉR, - mzda se odvíjí od délky praxe a kvalifikace, - podmínkou je svářečský průkaz pro svařování oceli a ŘP sk. B, výhodou svářečský průkaz plastového potrubí (PPr), - lze mít praxi jako zámečník, topenář, plynař, - místo výkonu je dle zakázek, aktuálně Most, Meziboří, Teplice - doprava zajištěna služebním vozem, Zaměstnanecké výhody: Prémie, příspěvek na dopravu, HLÁSIT SE: Lauterbachová Pavlína, tel.: 725889036 - volat 8:00 - 16:00hod., osobně po telefonické domluvě. Pracoviště: Topservis novák s.r.o.-most, 434 01 Most 1. Informace: Pavlína Lauterbachová, +420 725 889 036.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Kouření. Ilustrační foto.

V Mostě zítra zdarma vyšetří plíce kuřákům, je to prevence

Okresní soud v Mostě

Úřednice z Mostu zmařila volby, soud ji potrestal podmínkou. Nestáhla Dernerovou

Policie řeší účastníka litvínovského mítinku DSSS, který měl vestu s orlicí

Litvínov - Litvínovští policisté sdělili podezření z přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka 31letému muži z Litvínovska.

Podzim? Převládá v nás mírná spokojenost, říká trenér Benda

Most – Začátek nové sezony měli v hororovém duchu. Kam přijeli, tam dostali příděl. Nakonec mostecký výběr v Superlize malé kopané přezimuje na příjemné čtvrté příčce.

Mrtví lemují silnice v kraji. Řidiči neumějí jezdit i brzdit

Ústecký kraj - Své řidičské schopnosti můžete otestovat na mosteckém polygonu. Vyzkoušel ho i redaktor Deníku.

Vánoční trhy v Mostě začnou už příští týden, posledního listopadu

Most - Tradiční Vánoční trhy v Mostě budou zahájeny v pátek 30. listopadu a potrvají až do pondělí 24. prosince.

DALŠÍ ČLÁNKY Z RUBRIKY

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT