Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Jak bylinky nejlépe uchovat? Třeba jako odvar či macerát

Mimo sezonu si dnes můžeme zakoupit skoro všechno čerstvé. Stejně tak i bylinky. Není ale nad to mít je v zásobě vlastnoručně natrhané a uchované přesně tak, jak je nejlépe využijeme. Obzvláště ty, které nám pak v zimním období poslouží jako přírodní prostředky třeba proti nachlazení.

29.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: mediaservis

Jak tedy rostliny a jejich části, které všeobecně nazýváme drogami, co nejlépe uchovat? Pro inspiraci přinášíme několik osvědčených způsobů.

Nálevy

Droga se přelije vroucí vodou, za občasného promíchání se nechá 5 až 15 minut luhovat a poté se výluh scedí. Využívá se zpravidla u květů, listů a natí.

Odvary

Droga se 10 až 15 minut vaří ve vodě, poté se nechá 15 minut stát a následně se scedí. Užívá se zejména u kořenů, plodů a kůr drog, jejichž obsahové látky se teplem nemění.

Sirupy

Sirupy v původním pojetí jsou koncentrované cukerné roztoky obsahující rostlinné šťávy nebo extrakty z drog. Cukr v těchto přípravcích má zejména význam konzervační a ochucovací.

Léčivá vína

Připravují se přídavkem drog či čerstvých bylin do vína.

Maceráty

Droga se přelije studenou či vlažnou vodou a nechá se luhovat po dobu půl hodiny až 12 hodin (většinou 6 až 8 hodin). Poté se výluh scedí. Jedná se o způsob přípravy používaný zejména u slizových drog.

Extrakty

Jde o zahuštěné výtažky rostlin získané extrakcí drogy různými rozpouštědly (voda, líh apod.). Extrakty mohou být tekuté až suché (získané úplným odpařením rozpouštědla).

Tinktury

Připravují se nejčastěji macerací drogy lihem. U běžných drog se používá na jeden váhový díl drogy pět váhových dílů lihu. Jemně řezaná či mletá droga se nasype do nádoby, zalije se lihem a následně se protřepává. Po jedno až dvoutýdenní maceraci se výluh scedí a nechá se 24 hodin v chladu ustát. Čirý roztok se slije, zbytek se zfiltruje, oba výluhy se smísí a doplní lihem na původní množství. Výhodou tinktur je jejich stálost a vyšší obsah účinných látek.

Nejčastěji pěstované bylinky
- Pažitka je plná vitaminů B a C, ale je to také zdrojem vápníku, draslíku či sodíku apod. Podporuje trávení a má také protizánětlivé účinky. Čerstvá má v kuchyni široké uplatnění, dá se jí posypat chléb s máslem či dochutit polévka, přidává se do salátů, dresinků či jiných pochutin, jimž propůjčuje lehce cibulové aroma.

- Snad ještě širší využití v kuchyni má petržel, která různé pokrmy nejen dochutí, ale také ozdobí. V léčitelství je velmi oblíbená pro svou schopnost snížení krevního tlaku, pozitivní vliv na trávení a účinku na střevní parazity. Má údajně i afrodiziakální účinky.

- Mezi velmi oblíbené bylinky patří dnes bazalka, která svou chutí výborně doplňuje pokrmy s rajčaty a sýry, ale také saláty či těstoviny. Rovněž v lékařství je ceněna, neboť má schopnost blahodárně ovlivnit trávení a také psychiku při nervozitě či úzkostných stavech. Může také napomoci odkašlávání a působí protizánětlivě.

- Mezi dnes již trochu opomíjené bylinky patří kerblík, který dokáže výborně dochutit polévky, omáčky i maso. V lidové medicíně se využívá při očistných jarních kúrách, při nichž napomáhá tělu zbavit se škodlivin a pročišťuje krev.

- Častým pokladem domácích zahrádek je i máta, známá svou schopností ulevit od žaludečních a střevních potíží. V kuchyni se uplatní především při přípravě osvěžujících nápojů či lahodného čaje.

Rakytník: Hojí rány a pomáhá při infekcích

Plody rakytníku jsou vhodné ke zlepšení zdravotního stavu u pacientů po infekčních chorobách i po chirurgických zákrocích.

Mají baktericidní účinek vůči stafylokokům, bakteriím břišního tyfu, dyzentérie, salmonelózy, stimulují zažívání a zlepšují vylučování trávicích enzymů a žluči. Při bolestech žaludku báječně zabírá už jen „obyčejný" čaj.

Rakytník má blahodárný vliv na žaludek. Šťáva z plodů i extrakt totiž významně ovlivňují funkci žaludku, sleziny a dvanáctníku. Olej má potom značné regenerační vlastnosti, hojí rány a podporuje sekreci trávicích šťáv.

Léčivý olej

Pokud na bolesti žaludku trpíte častěji, pak byste měli rozhodně sáhnout po rakytníkovém oleji. A proč právě po něm? Žaludeční stěna u zdravého jedince je chráněna jakýmsi ochranným obalem. Ten produkuje hlen a tím chrání stěny našich útrob před škodlivými vlivy nikotinu, alkoholu, léků, stresu nebo také před nebezpečnou bakterií Helicobakter pylori (která může být původcem i žaludečních vředů). Pokud na tento ochranný obal vnější agresoři neustále útočí, pak je jen otázkou času, kdy se už onen „obal" sám chránit nestačí. Ten se pak naruší a důsledkem jsou pak bolesti žaludku, pálení žáhy a v krajním případě třeba právě i žaludeční vředy. Rakytníkový olej, který obsahuje vzácnou cennou omega-7 mastnou kyselinu, dokáže tento ochranný obal ochránit a dokonce i obnovit jeho zdevastovanou strukturu. Rakytník navíc podporuje tvorbu žluči a trávicích enzymů. Podobný účinek má i na sliznici pohlavního ústrojí.

Antibiotika a rakytník

Při užívání antibiotik je známo, že je třeba tělu dodávat i probiotické bakterie. Jinak může dojít k narušení žaludeční flóry.

Probiotické bakterie tomu mají zamezit. Jestli chcete být ale dvojnásob chráněni, pak při užívání antibiotik užívejte také rakytník (ideálně opět olej, případně šťávu nebo džus). Měli byste tak vypít jednu čajovou lžičku před podáním léku. Pak si můžete být opravdu jisti, že váš žaludek užívání antibiotik zvládne na jedničku.

Více na: www.mojebylinky.cz

Autor: Ludmila Veselá

29.9.2014
SDÍLEJ:
Žáci 1.B v 10. ZŠ Most s třídní učitelkou Šárkou Schönovou (vpravo) a asistentkou pedagoga Šárkou Egermaierovou.

Naši prvňáci z 10. ZŠ Most

Ilustrační foto

Mladík srazil seniorku a ještě do ní kopl. Pak loupil

Bíro: Kdybych měl na hlavě klobouk, několikrát ho před klukama smeknu

Most – Pouze tři branky obdrželi čeští reprezentanti v sedmi zápasech na mistrovství světa v malém fotbale, i proto došli v tuniském Nabeulu ke zlatým medailím. Vynikajícími výkony se o to zasloužili brankáři Ondřej Bíro a Jaroslav Bellada. Pravidelně se střídali, i když ve finále proti Mexiku už chytal pouze mostecký Bíro a skvělými zákroky pomohl k výhře 3:0.

Policie zná oba aktéry krádeže sto dvaceti kusů másla

Litvínov - Kuriozní krádež provedla mladá žena z Litvínova. Než ji strážníci zadrželi, předala kuriozní kořist komplici.

ANKETA: Zavedli byste ve školách uniformy?

Ústecký kraj, Mostecko - Patnáct zásadních otázek položil Deník hlavním volebním tvářím osmi stran v Ústeckém kraji. Jejich odpovědi vám mohou pomoci při rozhodování, koho budete volit. Sami si také můžete v naši anketě postupně odpovědět na všechny tyto otázky. 

Gerhát rozhodl o vítězství Vervy natrénovaným nájezdem alá Forsberg

Litvínov – Na vedoucí týmy se jim daří. Litvínovští hokejisté po složení brněnské Komety doma zatopili i plzeňským Indiánům, tentorkát 2:1. A opět rozhodl nájezd. Zatímco s Kometou se jely penalty po bezgólovém prodloužení, s Plzní musel nájezd proměnit Gerhát za faul v 65. minutě, který vyrobili plzeňští zadáci. A proměnil ho mazácky alá Forsberg a brankáře Svobodu v kleci vykoupal.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení