Město Chomutov má právo plně regulovat veškerý hazard na svém území. A to včetně videoloterijních terminálů, které povoluje ministerstvo financí. Takový je rozsudek městského soudu v Praze, který padl před pár dny. Pro město je to doslova trumf.

Město žalobu podávalo v roce 2009. Poté, co z centra města vymístilo klasické automaty a ministerstvo místo nich povolilo stovky terminálů. Soud rozhodnutí ministerstva zrušil a přikázal mu rozhodnout znovu. Ovšem s tím, že město má právo být účastníkem povolovacích řízení. A to bude souhlasit s umístěním automatů jen ve čtyřech objektech, jak to má ve vyhlášce.

Vedení města výrok soudu nadchnul. „Vnímám to jako potvrzení dlouhodobé snahy vedení města o větší vliv na regulaci hazardu. Jasně se ukázalo, že samospráva může regulovat všechny hazardní hry na území města a ministerstvo musí brát názor města vážně," řekl primátor města Jan Mareš.

Město v tiskové zprávě označuje rozhodnutí soudu za průlomové. A to také je, protože s podobným problémem bojuje řada měst v republice. „Obdobně jako před časem Ústavní soud tak se i soudci Městského soudu v Praze postavili na stranu ochrany veřejného pořádku a občanů města před škodlivými následky hazardních her," dodal primátor Mareš. „Nyní se poradíme s právní kanceláří o dalších krocích, které by měly v dohledné době vést k razantnímu omezení počtu heren ve měst."

Přítomné zástupkyně ministerstva a společnosti SYNOT se prý u jednání vzdaly vyjádření, v závěru dokonce navrhla právnička smluvní advokátní kanceláře ministerstva, aby soud žalobu Chomutova zamítl. Stal se opak.

„Rozsudek soudu jsem očekával. Žaloba byla zcela oprávněná," komentoval rozsudek městského soudu advokát Pavel Němec, který se specializuje na regulaci hazardu a Chomutov u soudu zastupoval. „Mrzí mne jen, že rozhodnutí přišlo později, než jsem čekal. Žaloba byla podána v červnu 2009 a díky požadavku ministerstva na ústní jednání se řízení protáhlo. Na základě rozsudku soudu nyní doporučím městu další postup v regulaci hazardu, včetně zrušení povolení sázkových her, která vydalo na území města ministerstvo."

Kromě výhry ve sporu stanovil i povinnost ministerstva uhradit Chomutovu veškeré náklady řízení.