Prezidentské debaty Deníku se účastnili Jiří Drahoš, Marek Hilšer, Michal Horáček, Jiří Hynek, Vratislav Kulhánek a Mirek Topolánek. Současný prezident Miloš Zeman pozvání nepřijal.

Zdroj: Redakce

Překvapení na diskutující čekalo na Hlavním nádraží v Ústí nad Labem, kdy jejich kupé obsadili zvídaví studenti místního Gymnázia v Jateční ulici. Ti se ptali prezidentských kandidátů na názory k tuzemské i zahraniční politice, ale nechybělo například ani téma soukromých oslav v Královské zahradě na Pražském hradě.

Prezidentská debata ve vlaku Deníku 20. listopadu na cestě z Prahy do Ústí nad Labem. Michal Horáček
Kandidáti prošli vlakem. Pro mě je to pohádka, řekl Horáček

Jak uvedla učitelka Anna Skalská, studenti se do debaty přihlašovali dobrovolně. „Máme spoustu studentů, kteří jsou aktivní, mají svůj názor a debatují, a do krve by se pohádali. Základy společenských věd jsou i o politice, bez ní to nejde,“ uvedla Skalská.

Na co jsme se ptali osobností my a jak zněly odpovědi? Podívejte se zde:

Máte vy osobně zbrojní průkaz?
Mají se stavět mešity? Kandidáti odpovídali na 30 otázek ANO/NE, podívejte se

Anketa: Který z prezidentských kandidátů je vám po debatě Deníku nejsympatičtější?

Štěpán NezbedaZdroj: Deník / Pech Karel

Štěpán Nezbeda, Ústí nad Labem, 18 let
Volil bych Jiřího Drahoše, je mi sympatická jeho vlídná, slušná politika a vystupování. Je to v jistém smyslu úplný opak Miloše Zemana. Navíc je to i akademik. Cením si toho, jak je inteligentní a vzdělaný, myslím si, že taková by měla hlava státu být.




Jakub HercíkZdroj: Deník / Pech Karel

Jakub Hercík, Ústí nad Labem, 17 let
Bohužel ještě volit nemohu, dal bych ale hlas panu Drahošovi. Na rozdíl od pana Topolánka, Hilšera a Horáčka, kteří spolu debatovali místy až agresivně, odpovídal vždy v klidu, a přišlo mi, že by opravdu mohl být někým, kdo by lidi mohl spojit, ne jen o tom mluvit.



Denis NěmečekZdroj: Deník / Pech Karel

Denis Němeček, Ústí nad Labem, 18 let
Nejvíce mě zaujal Jiří Hynek, ještě ale nevím, jestli ho budu volit. Líbilo se mi, že se příliš nepouštěl do sporů, na nikoho neútočil. Dělal v debatě to, co by prezident dělat měl, tedy neúčastnit se konfliktů, ale objektivně situaci řešit a s nadhledem zhodnotit.