Sezonu odstartoval o tomto víkendu tradiční Útulek fest v Ústí nad Labem. Výtěžek z akce místních nezávislých kapel je jako každoročně určen organizacím, které pečují o odložená zvířata. Za dobu existence už organizátoři poslali útulkům víc než 100.000 korun.

Ještě před začátkem letních prázdnin se uskuteční další dva festivaly, No waves festival v Litoměřicích a první ročník Rockového festivalu v Blšanech na Lounsku. Pro novinkový festival v Blšanech vybrali pořadatelé louku u zdejšího rybníka. Kapacita může být až 2000 návštěvníků. Na festivalu vystoupí především regionální rockové skupiny. Začátek je 26. června večer, kapely budou hrát i celý následující den. Vstupné je 130 korun. Zcela zdarma nebo za dobrovolné vstupné mohou lidé navštívit 27. června Střelecký ostrov v Litoměřicích. No waves festival je zaměřený na nezávislou kulturu. Kromě několika skupin a písničkářů je festival zaměřený na divadlo a outdoorové sporty. Ve stejný den se na nádvoří cisterciáckého kláštera v Oseku na Teplicku uskuteční druhý ročník festivalu historické hudby. Program kromě koncertů doprovodí ohnivá show.

Zřejmě největší festival v Ústeckém kraji bude 18. července hostit Kadaň, kde bude už dvanáctý ročník festivalu Rockfest Vysmáté léto. Návštěvnost festivalu se pohybuje mezi šesti a devíti tisíci lidí ročně. Letos budou hlavními hvězdami Miro Žbirka, Michal Hrůza nebo David Koler. Podle dramaturga festivalu Jiřího Knopa je s ohledem na konkurenci jiných festivalů rok od roku náročnější zajistit kvalitní program. "Již teď 'bukujeme' kapely na příští ročník, abychom si dokázali udržet kvalitu a návštěvnost festivalu," řekl ČTK Knop. Rozpočet akce se pohybuje mezi čtyřmi a pěti miliony korun ročně. I tady podle Knopa hraje velkou roli konkurence. "Za posledních pět let nám finance od partnerů postupně ubývají a náklady se samozřejmě nesnižují, ba naopak, proto jsme letos po pěti letech museli sáhnout ke zdražení vstupného o 50 korun," dodal Knop. Cena vstupenky je v předprodeji 600 korun, na místě pak 700 korun.

Jedním ze známých festivalů v celém Česku je i Rock for Churchill ve Vroutku na Lounsku. Z původně benefiční akce, která se poprvé konala v roce 2000, se stal dvoudenní festival zaměřený na všechny hudební žánry. Letos se uskuteční 27. a 28. srpna. Z českých kapel vystoupí například Tata bojs, Horkýže slíže nebo Wohnout, ze zahraničních pak Royal Republic ze Švédska nebo britská multižánrová hudební skupina Archive. Dvoudenní vstupenka stojí v předprodeji do konce června 700 korun, později o 100 korun více.