Rušení některých zákazů od čtvrtka 3. prosince protestující neuspokojilo. Obávají se dalšího omezování na začátku příštího roku. „Vládní opatření se vymykají zákonnému a ústavnímu pořádku. Vláda se pod rouškou viru snaží zavádět novodobou totalitu,“ řekl na shromáždění hlavní mluvčí a zakladatel celostátní iniciativy Občanský Manifest David Tesař.

Pokojná manifestace, sledovaná z dálky městskou a státní policií, trvala déle než hodinu. Někteří účastníci přišli se státními vlajkami a transparenty s hesly „Chceme žít ve svobodné zemi“, „Odmítám hrát covid divadlo“, „Česko vzbuď se!“ a „Není to o viru, ale o kontrole“.

Třiačtyřicetiletý Jan ze Žatce měl na hlavě protiplynovou masku. „Není to recese, ale výraz toho, jakou nám tu zavádějí totalitu povinností mít zakrytý obličej. Proto chci, aby vláda skončila a byla vyšetřována například pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy,“ řekl demonstrant. Jeho kolega z Děčína kritizoval, že lidé přicházejí kvůli epidemii o práci. „Většina ale mlčí,“ dodal.

Manifestaci svolala skupina Ústečanů, která komunikuje na sociální síti a kterou spojuje odpor k vládním zákazům. Spontánních pouličních srazů už údajně proběhlo několik. „Byli jsme tu už minulou neděli a pak ve středu. Teď jsme tady potřetí,“ svěřil se jeden z protestujících párů. Podle něj je účast vždy v řádu desítek osob. „Budeme se scházet dál,“ dodal pár. Také další demonstranti uvedli, že nevěří v návrat do normálu ani po 3. prosinci, kdy se v omezeném režimu otevřou restaurace, obchody a provozovny služeb. 

„Vláda už byla pod velkým tlakem, a tak vypustila páru. Trápení s covidem ale nekončí. My nechceme revoluci, ale jde nám o to, že existuje oprávněná obava, že politici v lednu zákazy obnoví,“ řekl muž, který přijel protestovat z Prahy. 

Ilustrační foto
Restaurace chtějí ve čtvrtek otevřít. Situace je tragická, říkají provozovatelé

Na demonstraci také zazněly obavy z toho, že vakcína proti covidu bude sice dobrovolná, ale kdo se nenechá očkovat, nebude moci využívat všechny veřejné služby. „Jedná se nám o svobodu, kterou jsme si tu před jednatřiceti lety vydobyli. Nyní jsme podle mě v horší situaci,“ sdělila Ústečanka Veronika Vágnerová. I ona se bojí, že vláda brzy znovu přitvrdí. Nevěří, že nebezpečí je tak velké, aby kvůli němu musela kolabovat ekonomika a společenský život. Vadí jí také, že nefungují řádně úřady a školy. Podle ní je třeba chod státu neomezovat a chránit by se měly jen rizikové skupiny obyvatel. „Teď jsem viděla cyklistu mezi Ústím a Teplicemi a měl roušku. To přece není normální!“ prohlásila.  

Podobná demonstrace se konala v sobotu 28. listopadu v centru Ostravy a další má být v Praze 6. prosince, kde se už protestovalo 17. listopadu.