I přes poměrně nepříznivé počasí bylo lidí, kteří se bavili před hudebními pódii, u desítek stánků s pivem a jídlem a na pouťových atrakcích, hodně. Několik desítek tisíc.

Ze známých hudebníků na slavnostech piva a chmele vystoupili například Marie Rottrová, Olga Lounová, Xindl X, Ondřej Havelka, Ivan Hlas, kapely BSP, The Tap Tap nebo Krucipüsk.

„Z našeho pohledu Dočesná proběhla úspěšně. Lidí přišlo i přesto, že pršelo, dost. Menší výtoč ale kvůli počasí zřejmě měli stánkaři s pivem, čísla zatím nemám, ale usuzujeme tak z množství vyhozených prázdných kelímků,“ sdělil v neděli Martin Veselý, ředitel Městského divadla v Žatci, které slavnosti tradičně zajišťuje.

Ani letos se pořadatelé nevyhnuli některým problémům, šlo ale spíš o potíže organizačního rázu po skončení akce, které neměli na jejich průběh vliv.

Dočesná 2018 v Žatci
OBRAZEM: Desítky pivovarů, oblíbené kapely, chmel. Dočesná v Žatci odstartovala

Chladnější a deštivé počasí mělo možná za následek to, že Dočesná byla poklidná pro záchranáře a policisty. „Vzhledem k počasí byla služba klidnější. Celkem jsme ošetřili dvacet lidí, většinu na našem stanovišti u chmelničky. Jednalo se převážně o drobná poranění,“ sdělila Zdenka Uďanová ze Záchranářů Žatec, kteří se na zajištění Dočesné tradičně podílejí.

Posádky sanitek dobrovolných záchranářů během Dočesné vyjely celkem osmkrát. Šest pacientů převezly na chirurgii v Žatci a jednoho intoxikovaného adolescenta s poruchou vědomí na dětské oddělení nemocnice v Kadani. Mladík to přehnal s alkoholem.

„V pátek jedna z posádek ve spolupráci s pěší hlídkou ošetřila poranění obličeje, v sobotu záchranáři ošetřili dvouletou holčičku s menším poraněním hlavy, dále cizince s poraněním prstu, muže s poraněním hlavy z U-rampy, další dvě poranění hlavy a ruky souvisely se zábavnými atrakcemi,“ vypočetla Zdenka Uďanová.

Sedmdesátku oslavil perucký fotograf Miroslav "Plazík" Blažek výstavou ve vlastní galerii.
FOTO: I v sedmdesátce se "Plazík" stále učí. Jubileum oslavil výstavou

Obě poranění na atrakcích si způsobili svou neopatrností sami návštěvníci. „V jednom případě jsme ošetřili muže, který si na boxovací atrakci poranil prsty. V druhém jeden z návštěvníků nedočkavě běžel k ještě dojíždějící atrakci, uklouzl a ta ho praštila do hlavy,“ vysvětlil Slavomil Jurnečka ze zmíněného spolku.

Klidnější měli službu i policisté. „Někteří služebně starší strážníci dokonce říkali, že to byla nejklidnější Dočesná. Žádnou rvačku ani řádění opilců jsme nezaznamenali. Letos nás také podstatně méně volali lidé ke špatně zaparkovaným a překážejícím autům návštěvníků,“ řekl ředitel žatecké městské policie Miroslav Solar.

Větší incident nezaznamenala ani Policie ČR. Ta zasahovala v pátek například na Kruhovém náměstí, kde skupinka lidí slovně napadla právě strážníka městské policie.

Na návštěvníky Dočesné v pátek a sobotu čekaly hudební pódia s desítkami vystupujících, náměstí za radnicí patřila kolotočářům. V areálu letního kina, náměstí Prokopa Velkého, ulicích Dvořákova, Obránců míru a náměstí Svobody byly připravené stánky s různým zbožím a hlavně s jídlem a pitím. Letos přijela šedesátka pivovarů. Areál klášterní zahrady patřil opět žateckým spolkům, které se prezentovaly veřejnosti.

Slavnostní uvedení části dálnice D7 mezi Postoloprty a Bitozevsí do provozu.
Dálnice D7 se natáhla o další kilometry, v provozu je úsek nedaleko Postoloprt