Nová národní přírodní rezervace by měla vzniknout kolem výrazného vrchu Zlatník u Mostu. Ministerstvo životního prostředí chce oblast o rozloze necelých 80 hektarů prohlásit za rezervaci ještě letos. Ústecký kraj s návrhem souhlasí.

Titul zvláště chráněného území si Zlatník vysloužil díky svému jedinečnému charakteru a dochovaným geologickým útvarům. „Velmi cenný je také ekosystém suchých doubrav na extrémním skalnatém stanovišti a vysoká různorodost fauny a flóry se zastoupením zvláště chráněných a ohrožených druhů," vyjmenoval Zdeněk Rytíř, vedoucí tiskového oddělení Ústeckého kraje.

V Českém Středohoří, ale i v celé republice je na Zlatníku ojedinělý zejména dubový porost se zachovanými plochami vřesovišť. Patří k největším a nejkvalitnějším. Na vrchu roste přes 400 druhů rostlin, mezi nimiž nechybí zvláště chráněná bělozářka liliovitá či tařice skalní.
„Území má tudíž nesporně národní význam a zaslouží si územní ochranu," dodal Rytíř.

Zlatník se nachází 521 metrů nad mořem. Ze západu a severu ho obepíná čtyřproudová silnice z Mostu na Bílinu, která jej zároveň odděluje od obce České Zlatníky. Na východě kopec sousedí s Želenickým vrchem, na jihu se pozvolna svažuje až k polím u obce Patokryje. Zlatník zaujímá rozložitým kupovitým tvarem se dvěma vrcholy oddělenými mělkým sedlem. Západní svah je příkrý, pokrytý skalami. Na území žije kolem 60 druhů ptáků, vzácných motýlů a brouků.

Vyhlášení Národní přírodní rezervace Zlatník by nemělo výrazně omezit rozvoj obce Obrnice ani běžnou lidskou činnost v okolí. Ochranné pásmo kolem rezervace, která má zachovat cenné přírodní bohatství mezinárodního významu, bude široké jen 50 metrů. Mostecký deník to zjistil z dokumentace ministerstva životního prostředí. Vrch Zlatník bude v okresu Most, po sousedním Bořni a krušnohorské Jezerce, třetí národní přírodní rezervací, které jsou přísně chráněny zákonem.

„Vítáme to," řekl Mosteckému deníku Jan Houdek, předseda Mysliveckého sdružení České Zlatníky. Místní myslivci už dříve upozorňovaly úřední správu, aby stanovila pro Zlatník určitý stupeň ochrany kvůli zvěři a ptactvu, které rušili motoristé a paraglidisté. Mostecký magistrát pomohl alespoň vyhláškou, která po většinu roku zakazuje jízdy a omezuje sportovní a zájmové činnosti na Zlatníku, které škodí zvěři.

Zlatník leží na katastru obce Obrnice, jejíž vedení uvažovalo o obnově turistické stezky na vrchol, o výstavbě rozhledny či o vybudování zázemí pro návštěvníky na úpatí kopce. Obecní úřad nyní čeká na oficiální oznámení, jaká konkrétní omezení zřízení rezervace přinese. „Podrobné ochranné podmínky nás budou velmi zajímat," sdělila starostka Drahomíra Miklošová. Obec, která zřízení rezervace neiniciovala, by neměla mít v oblasti žádné své pozemky.

Oznámení návrhu na vyhlášení Národní přírodní rezervace Zlatník zveřejnilo ministerstvo životního prostředí v srpnu. „Hlavními důvody zpracování návrhu na vyhlášení národní přírodní rezervace je zajištění územní ochrany jedinečných hodnot vrchu Zlatník," uvádí Alena Vopálková, ředitelka ministerského odboru zvláštní územní ochrany přírody a krajiny.

Podle návrhu se v rezervaci mají provádět činnosti a zásahy jen se souhlasem orgánu ochrany přírody. Ten bude třeba povolovat změny druhů pozemků nebo způsob jejich využití.

Dotčení vlastníci pozemků se mohli vyjádřit i k návrhu plánu péče o chystanou Národní přírodní rezervaci Zlatník na období 2015 až 2025. Většina přirozených porostů se má ponechat samovolnému vývoji.

První návrh na vyhlášení přírodní rezervace Zlatník byl schválen kulturní komisí ONV v Mostě již v roce 1969. Návrh byl několikrát přepracován (1971 a 1989). Jako hlavní předmět ochrany byly uvedeny skalní biotopy a hnízdiště výra velkého. Od roku 1991 návrh na vyhlášení přírodní rezervace nebyl realizován. Ochranu území doporučil s ohledem na přítomné fenomény neživé přírody rovněž Český geologický ústav.

Národní přírodní rezervace je v zákoně o ochraně přírody a krajiny definována jako menší území mimořádných přírodních hodnot, kde jsou na přirozený reliéf s typickou geologickou stavbou vázány ekosystémy významné a jedinečné v národním či mezinárodním měřítku.