„Opravoval jsem na dvoře auto, když to přišlo. Schoval jsem se do dílny, najednou ohromný rámus. Padaly kroupy, přihnala se vodní stěna, viděl jsem na dvoře vír tornáda. A pak koukám, jak se stodola sesouvá na auto. Když začala do dílny téct voda, dostal jsem strach,“ popsal nepříjemný zážitek Jaroslav Petráň ze Stebna.

Z dílny vyšel po několika minutách. „Všude spoušť, spadlá stodola, poničená auta a střecha domu, vyvrácené stromy na zahradě, spadlé sloupy elektrického vedení,“ dodal. Dírami ve střeše dovnitř domu nateklo, kroupy rodina vyhazovala z půdy lopatami. 

Stanislav Břicháček si, že se blíží něco neobvyklého, uvědomil. Těsně před příchodem bouře přeparkoval auto do stodoly. Tím ho zachránil. „Pak už jsem se ze stodoly nedostal. Vítr, kroupy, rámus jak od tryskového letadla. Na místo, kde auto původně stálo, spadly stromy,“ přiblížil. Sousedova stodola se pod náporem větru zřítila, část zdiva a střechy skončila u nich na dvoře. Poničila tam zaparkovaný traktor.

Následky čtvrteční bouře ve Stebně na Podbořansku
Tornádo ve Stebnu bylo výjimečné, Ústecký kraj jim nesvědčí, říká meteorolog

Bílá tma. O té hovoří Antonie Matoušková z Plzně, kterou zastihla bouře na chalupě ve Stebně. „Tašky ze sousedovy stodoly k nám vlítly okny dovnitř,“ popsala.

Nepříjemný zážitek má za sebou další chalupářka, Jana Suttnerová z Prahy. „Celé to trvalo asi deset minut. Kroupy, strašný hukot, nevěděli jsme pořádně, co se děje. Jsme rádi, že jsme živí a zdraví,“ řekla. I ona přišla o střechu na stodole.

Ve Stebně a v okolí padlo mnoho stromů. Parčík uprostřed návsi je pryč. „Do vesnice jsme se museli nejdřív prořezat. Všechny cesty byly zatarasené padlými stromy,“ popsal velitel Sboru dobrovolných hasičů Kryry Karel Spurný. „Když jsme do Stebna přijeli, vypadalo to tu jako po bombardování. Padlé stromy, kusy střech na cestách, všude bílo od krup,“ sdělil.

Hasiči se v pátek 25. června ráno do Stebna vrátili, aby se prořezali k nedaleké chatové osadě. „Lidé tam byli úplně odříznutí. Komunikovali jsme s nimi, věděli jsme, že se nikomu nic nestalo,“ řekl Karel Spurný.

Zkáza po tornádu.
ON-LINE: Dvě z obětí tornáda na jihu Moravy? Muž z Valašska a Slovenka

Škody ve Stebně se odhadují na desítky milionů korun. Mnohamilionová škoda je i na kostele. Bude potřebovat velkou opravu střechy. „Máme připraveného statika, který posoudí, zda jsou domy obyvatelné. Předběžná škoda je 80 až 100 milionů korun,“ řekl Miroslav Brda, starosta Kryr, pod které Stebno spadá. „Z jedné z nejkrásnějších vesnic na Podbořansku zbyla spoušť,“ dodal. Do vesnice se během pátku sjely desítky energetiků a dalších pracovníků, kteří uklízeli a opravovali. Následky se budou odstraňovat měsíce.

Prudká bouře se přehnala jihem Ústeckého kraje ve čtvrtek 24. června odpoledne v pásu jižně od silnice Praha – Karlovy Vary. Škody napáchala také v nedalekém Blatně. I tam je mnoho padlých stromů a poničených střech. Zda šlo skutečně o tornádo, prověřují meteorologové.