Nabízené nemovitosti paradoxně dvakrát atraktivně nepůsobily. „Příjezd k nemovitostem je po úzké strmé asfaltové silnici, která se v posledním úseku mění na štěrkovou. Pozemky nejsou oplocené a přesné hranice nejsou v terénu zřejmé. Na části nejmenšího pozemku o rozloze 46 m2 stojí stavba vedená v katastru nemovitostí jako zemědělská stavba, avšak ve skutečnosti se jedná o garáž,“ vysvětlil Andrej Bančanský z ÚZSVM.

Úřad získal dva pozemky po už neexistujícím podniku Severočeské státní lesy Teplice a třetí od Lesů ČR. Musel vyřešit zjevné užívání garáže včetně pozemku neznámým uživatelem. „Vyvěšením výzvy na dveře garáže se uživatele podařilo zjistit a užívání bylo následně dořešeno. A protože byl zájem o další užívání pozemků a garáže, tak jsme vyhlásili na prodej těchto nemovitých věcí výběrové řízení s aukcí,“ dodal Bančanský.

O garáž s pozemky nabízené za 80 tisíc korun měli zájem tři lidé, do následné aukce se přihlásili dva z nich. „Výše minimálního příhozu byla stanovena na 5 tisíc korun. V průběhu aukce došlo k rekordním 41 příhozům a kupní cena se oproti nejvyšší nabídce podané v listinné podobě navýšila o 282 % na konečných 405 tisíc korun,“ přiblížil Bančanský,

Ilustrační foto
Stavba nové záchytky začala. Opilce čeká odvoz do Teplic

Úřad napříč krajem nenabízí v aukcích jenom nepotřebné státní nemovitosti či auta zabavená policií, ale i různé věci z dědictví po lidech, kteří neměli žádné příbuzné, jako například obraz Madony s liliemi či sbírku modelů autíček. Někdy se v nabídce objeví i zvířata.

„Devítiměsíčního německého ovčáka Lukase, dvouletého křížence německého ovčáka Dustyho, ročního křížence pudla Bena a osmiletou fenu německého ovčáka Buffy získal ÚZSVM v Ústí nad Labem z Děčína, kde tamější magistrát rozhodl, že tito psi připadnou státu kvůli týrání,“ uvedl mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka. Pejsci však brzy našli náhradní domov.

„Útulek je umístil do dočasné náhradní péče fyzickým osobám. Momentálně zpracováváme darovací smlouvy, kterými budou pejsci osobám darováni do trvalé péče. Pejsci si tak mohou užívat spokojený život v nových rodinách,“ dodal Ležatka.

Peníze, které úřad získá z prodejů, putují do státního rozpočtu. Za loňský rok si tak státní kasa polepšila o více než miliardu korun.

Ilustrační foto.
Pozor na výfuky, zloději řádí a berou drahé komponenty