Téměř dvojnásobný počet akcí letos znamená jediné. O trhy mají lidé v Ústeckém kraji zájem, na který reagují výrobci a prodejci. Zájem o stále populárnější možnost nákupu kvalitních, především potravinářských produktů od malovýrobců, mají i samotná města. V letošním roce se SFT uskuteční v šesti městech.

Trhy pořádá občanské sdružení Český um Artificium Bohemicum za podpory a pod záštitou hejtmanky Ústeckého kraje Jany Vaňhové. Ta při úterním zahájení SFT uvedla, že četnost trhů se zvýšila i proto, že některá města je chtějí i dvakrát do měsíce. Loni Ústecký kraj podpořil SFT částkou 600 tisíc korun, jak sdělila hejtmanka, letos pořadatelé požádali o jeden milion korun. Patronem projektu SFT je společnost Czech Coal a.s. a partnery jsou Krajská agrární komora Ústeckého kraje a Okresní hospodářská komora Most.

Stejně jako v loňském roce i letos zůstává hlavním cílem SFT umožnit lidem v Ústeckém kraji pohodlně a pravidelně nakupovat čerstvé a kvalitní potraviny od lokálních prvovýrobců či prověřených dodavatelů a díky přímému kontaktu zákazníka a prodejce ovlivnit nabídku na trhu.

„Na letošních farmářských trzích bude již od začátku bohatá nabídka a postupem času se bude ještě zatraktivňovat tak, jak bude dozrávat sezonní ovoce a zelenina,“ uvedl Adam Weber z pořadatelského týmu SFT a upřesnil: „Zjara bude na trzích k dostání i zeleninová a květinová sadba. Kromě již tradičních a oblíbených prodejců se představí i noví pěstitelé a další potravinářští výrobci. Plánujeme nejen rozšíření počtu prodejců, ale i doplnění sortimentu například o vyzrálé hovězí a jehněčí maso, čerstvé těstoviny, chlazené mořské ryby a širší sortiment občerstvení. Připravuje se i několik překvapení. Například kuchařské show s přípravou pokrmů ze sezonních surovin z farmářských trhů, ochutnávky oceněných výrobků v různých potravinářských soutěžích, jako je Regionální potravina nebo Potravina kraje Přemysla Oráče, ale také soutěže o nabízené zboží. Rádi bychom také sesbírali místní recepty a využili je k propagaci Ústeckého kraje na dalších akcích.“

V Ústí dokonce na třech místech

Letos trhy proběhnou opět v Ústí nad Labem nově na třech místech, dále v Chomutově, Mostě, Teplicích, Kadani a Jirkově. V létě pak proniknou i za hranice kraje a představí se v Doksech u České Lípy. Trhy startují v pátek 16. března v Teplicích u OC Olympia a do konce března se uskuteční i ve většině zbývajících měst.

„Severočeským farmářským trhům poskytuji záštitu velmi ráda,“ řekla hejtmanka Jana Vaňhová a dodala: „Podporujeme vše, co prospívá našemu kraji, místním podnikatelům a vůbec všem obyvatelům.“

„Trhy s nabídkou místních zemědělců a výrobců potravin z místních zdrojů jsou důkazem toho, že Ústecký kraj není jen krajem průmyslu,“ doplnila hejtmanku Liběna Novotná ze společnosti Czech Coal. „Podporujeme a budeme podporovat všechny, kterým na tomto regionu záleží,“ připomenula dlouhodobou pomoc energetické skupiny.

Na čtyřiapadesáti farmářských trzích, které loni občanské sdružení Český um na území Ústeckého kraje uspořádalo, se vystřídalo 118 zemědělských a potravinářských výrobců a prodejců. Přes 90 % z nich pocházelo z Ústeckého kraje a šlo výhradně o výrobce a přímé prodejce.

Největší přízni zákazníků se těšili farmáři nabízející čerstvou místní zeleninu a ovoce a řezníci s nabídkou kvalitních masných a uzenářských výrobků. Nechybělo ani pečivo, chléb, mléko, sýry, vejce, koření a bylinky, chlazené ryby, med, ovocné šťávy, houby, víno, knedlíky či těstoviny. Nejnavštěvovanějšími a co do počtu prodejců nejlépe obsazeny byly trhy v Chomutově a Teplicích u OC Olympia. Říjnový trh v Chomutově se 46 prodejními stánky byl loni dokonce vůbec největší v kraji.

„Letos bychom rádi dosáhli toho, aby lidi zůstávali na trzích déle, když už třeba v sobotu dopoledne vyrazí do města. Protože trhy mají i společenský rozměr. Bude je proto provázet i větší nabídka kulturního programu a občerstvení,“ dokresluje představu pořadatele Adam Weber.„Bude-li dost prodejců, můžeme v příštích ročnících přidávat k současným šesti i další města,“ dodává Adam Weber.

Informace a všechny termíny naleznete na www.severoceskefarmarsketrhy.cz.