Kdo si hraje – nezlobí, to přec každý ví
Kdy: od 14. ledna do 14. února
Kde: u jezera Most
Středisko volného času v Mostě přichystalo další akci pro rodiče s dětmi. Pod názvem Kdo si hraje – nezlobí, to přec každý ví bude u jezera Most připraveno 10 stanovišť, na nichž budou představeny zájmové kroužky SVČ. Akce startuje dnes, tedy ve čtvrtek 14. ledna, a skončí za měsíc, v neděli 14. února. Které stanoviště se těm, co přijdou, nejvíce líbilo, mají napsat na e-mail: kourilova@svc-most.cz. Úplnou nabídku kroužků lze najít na webu Střediska volného času v Mostě.

Cesta za Mrazíkem
Kdy: do 22. ledna
Kde: vrch Ressl v Mostě
Vydejte se se svými dětmi zimní krajinou na vrch Ressl a ukažte, jak dobře znáte pohádku Mrazík. Odpovězte správně na otázky a vyhrajte odměnu. Středisko volného času v Mostě přichystalo pro děti Cestu za Mrazíkem. Účastníci budou potřebovat tužku a papír. Po cestě bude 10 otázek, na které je potřeba odpovědět. Trasa vede od vstupu na koupaliště k dětskému hřišti. Začíná se 9. ledna a končí 22. ledna. Odpovědi se jménem a věkem dítěte posílejte na e-mail lastuvkova@svc-most.cz.

Za Bílou stopou na Dlouhou Louku
Kdy: v době příznivého počasí pro běh na lyžích
Kde: běžkařská trať u Dlouhé Louky
Konkrétně na Dlouhou Louku vyjíždí z Litvínova přes Osek autobusová linka 526. O víkendu odjíždí z autobusového nádraží v Litvínově v 9.35, 11.35 a 15.15 hodin, pokračuje přes Lom a Osek. Zpět z Dlouhé Louky autobus odjíždí v 10.09, 12.06 a 15.49 hodin. Stav tratí a aktuální informace najdete zde. http://kbstopa.cz/

Za pěšími výlety nebo sáňkováním do hor
Kdy: o víkendu 15. – 17. ledna
Kde: Krušné hory
Pohodlnou dopravu za pěšími výlety nebo sáňkováním nabízí autobusová linka 523 z Litvínova, která jezdí do Nové Vsi v Horách, Hory Svaté Kateřiny a Brandova. Stejně tak vás za zimními radovánkami dopraví Moldavská horská dráha, která jezdí do Nového Města a Moldavy. Z mosteckého nádraží odjíždí v 9.30 a 13.20 hodin. Dvakrát vyjíždí také z Ústí nad Labem přes Teplice, a to v 8.21 a 13.14 hodin.

Puklá skála u Flájské přehrady
Kdy: přístupná po celý rok
Kde: nedaleko Flájské přehrady
Zhruba kilometr od hráze Flájské přehrady leží nápadné skalisko načervenalé barvy - Puklá skála. Skalní výchozy jsou tvořeny červenavě zabarveným granitovým porfyrem a draselný živec v nich tvoří až několik centimetrů velké vrostlice. Skalnatý hřeben má tvar půlměsíce otevřeného k západu, je přibližně 50 m dlouhý a stupňovitě klesá směrem k jihu. Dosahuje výšky do 8 metrů. Poblíž horní části hřebene je ještě izolovaná skalní polověž, snadno přístupná z náhorní strany; z té údolní je vysoká okolo 5 m. Pod skalami se pak nachází malé kamenné moře. Nedaleko pod skálou vede po lesní cestě protínající úbočí červená značka z bývalých Flájí do Českého Jiřetína. Mineme-li ve směru od Flájí skálu a odbočíme-li první cestou vpravo vzhůru do kopce, přijdete k úpatí skály. Ze zadní strany se dá poměrně lehce a bezpečně na skálu vylézt.

Výstup na vrch Loučná
Kdy: přístupný celoročně
Kde: mezi Mezibořím a Dlouhou Loukou
Loučná je nejvyšší hora Mostecka (955,9 m) a celého východního Krušnohoří. Jižní svahy hory se sice strmě zvedají nad Mosteckou pánví, ale vlastní vrchol je relativně plochý a při pohledu z náhorní strany nijak impozantní. Dříve byla nazývána Wieselstein. Na vrcholové plošině se nacházejí dvě žulová skaliska. Níže byly vztyčeny dva kříže. Na konci 90. let 20. století byla na vrchol vyznačena odbočka od modré turistické cesty z Litvínova přes Meziboří do Dlouhé Louky.

Tesařova cesta
Kde: z Meziboří do Litvínova a zpět
Kdy: přístupná celoročně
Naučná stezka Tesařova cesta má počátek v Meziboří a vede přes Litvínov zpět do Meziboří. Byla vybudována pro rekreaci obyvatel této oblasti i pro místní dovolenkáře. Na trase, která je dlouhá dvanáct kilometrů, se nachází 17 zastávek, kde se návštěvníci mohou dovědět mnoho zajímavostí o této oblasti i o celých Krušných horách. Jsou zde informace nejen o přírodních zajímavostech, ale i o historii a architektuře navštívené lokality. Dále se návštěvníci seznámí s vegetací, péčí o lesy a s biocentrem Šumný důl. K odpočinku slouží několik na stezce umístěných odpočívadel.

Flájský vodopád v Krušných horách
Kdy: přístupný po celý rok
Kde: obec Český Jiřetín
V případě, že se rozhodnete vyrazit do přírody, máme pro vás v nabídce lokalitu Flájského vodopádu. Nachází se přímo v Českém Jiřetíně u prvního velkého parkoviště. Někdo tvrdí, že je umělý, někdo, že byl původní a potom použit a rozšířen. Je přes 60 m vysoký a tím pádem nejvyšším v Krušných horách. Vodopád je tvořen přepadem vody z Flájského plavebního kanálu, slouží jako propusť a svádí vodu z plavebního kanálu do Flájského potoka.

Eduardova skála u Malého Háje
Kdy: přístupná je celoročně
Kde: u obce Malý Háj v Krušných horách
Eduardova skála (908 m) je vyhlídkový útvar ve tvaru sedící žáby na okraji lesa nad obcí Malý Háj v Krušných horách. Tvoří západní předvrchol Lesenské pláně. Již z dálky dobře viditelný skalní masiv leží přibližně 800 metrů na jihovýchod od malohájského kostela, východně od silnice Malý Háj - Lesná. Na vrcholku skalnaté homole se nachází žulový triangulační sloup. Z vrcholu je poměrně daleký rozhled, zejména na západ. Na jihovýchodě Medvědí skála, Lesenská pláň, Liščí vrch, na severu Hora Svaté Kateřiny, na západě jako na dlani osady Malý Háj a Rudolice v Horách, o něco dále Kamenný vrch, údolí Telčského potoka a vzdálenější vrcholy Krušných hor, na jihu osada Lesná.

Hrad Hněvín
Kdy: po celý rok
Kde: nad městem Most
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Silueta vrchu Hněvín, dříve Zámecká hora, s hradem patří k nejvýraznějším symbolům města Mostu. Přímo až k hradu vede ze čtvrti Zahražany (od budovy současného gymnázia) silnice s ukazateli směru, před hradem je hlídané parkoviště. Z Hněvína je výborný výhled na Krušné hory, město Most i České středohoří. Restaurace je v současnosti kvůli vyhlášeným opatřením zavřená. Pozor, v současnosti v areálu probíhají opravy!

Na procházku k přehradě Fláje
Kdy: celoročně
Kde: u Českého Jiřetína
Vodní nádrž na Flájském potoce v Krušných horách u Českého Jiřetína je pilířovou přehradou, navíc uvnitř dutou, takže je jedinou svého druhu v České republice. Výška hráze je 58,5 metru, dlouhá je téměř půl kilometru. Je zásobárnou pitné vody pro Podkrušnohoří. Rozkládá se na ploše více než 150 hektarů. Její hráz je přístupná veřejnosti pěšky, k vodní hladině je vstup zakázán. Vybudována byla v letech 1951 až 1963. K dopravě materiálu sloužila Moldavská horská dráha. Na dně přehrady skončila osada Fláje, jejíž dřevěný roubený kostel sv. Jana Křtitele byl přemístěn do Českého Jiřetína.

Na zříceninu hradu Rýzmburk
Kdy: po celý rok
Kde: nad městem Osek
Proč přijít: Hrad Rýzmburk, německy Riesenburg, je také nazýván hradem Osek, tedy za doslova humny okresu Most, a právě nad tímto městem na Teplicku leží. Stojí na konci Oseckého údolí, mezi vrchem Špičák a Stropník v Krušných horách. Hrad je nyní v majetku města a provozuje ho Občanské sdružení za záchranu hradu Rýzmburk. Na hrad vede červená turistická značka z centra Oseka nebo od nádraží. Cesta údolím podél potoka je dlouhá dva kilometry. Hrad leží také na desetikilometrové naučné stezce Osek. Přístupný je celoročně.

Vyhlídka nad zámkem Jezeří
Kdy: celoročně přístupná
Kde: nad zámkem Jezeří
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Z vyhlídky je vidět nejen na samotný zámek, ale je z ní i úchvatný výhled na uhelné doly na jedné straně a České středohoří Na straně druhé.

Čertova kaple u zámku Jezeří
Kdy: přístupná je celoročně
Kde: pod zámkem Jezeří
Proč přijít: Po levé straně příjezdové komunikace k zámku Jezeří je zřícenina nedostavěné hraběcí kaple, známá pod lidovým názvem Čertova kaple. Toto místo je opředeno tajemstvím a i dnes tam pocítíte opravdu zvláštní atmosféru. Stavba nebyla nikdy dokončena, protože si to prý nepřály temné mocnosti. Poté, co se opakovaně zřítila klenba kaple, bylo od stavby upuštěno a dodnes před jejím vchodem stojí kamenné podstavce a vedle sloupy, které tam měly být vztyčeny – vše zanecháno tak, jak byla stavba opuštěna.

Rozhledna Jeřabina
Kdy: celoročně přístupná
Kde: nedaleko obce Klíny a nad obcí Křížatky
Za kolik: bez vstupného
Proč přijít: Rozhledna, která nabízí výhledy do českého vnitrozemí, stojí na svazích Krušných hor nad obcí Křížatky na Litvínovsku, na stejnojmenném vrchu Jeřabina. Leží v nadmořské výšce 785 metrů. Přístupná je ze silnice Litvínov - Janov směr Mníšek v Krušných horách, kde je vybudováno menší parkoviště. Odtud vede lesní pěšina cca 500 metrů k rozhledně. První rozhlednu zde vybudoval německý turistický spolek v roce 1884. Po druhé světové válce zde bylo jen torzo, na jehož základech postavil v roce 2009 Sport areál Klíny novou zastřešenou rozhlednu, přístupnou po několika vnitřních schodech. Nedaleko rozhledny na sousedním vrcholu kopce skalní masív, sloužící také jako cvičné skály pro horolezce.

Rozhledna Maják u Strupčic
Kdy: přístupná celoročně
Kde: nad obcí Strupčice
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Rozhledna nad obcí Strupčice na Chomutovsku nabízí zajímavý výhled na Krušné hory a Středohoří, ale také uhelné doly mezi nimi. Stojí totiž na hradě povrchového dolu. Vznikla v roce 2012 jako součást projektu Moře klidu. Celodřevěná konstrukce s celkovou výškou šest metrů a vyhlídkovou plošinou v opěti metrech, na níž vede 25 schodů, vznikla během několika dnů při kurzu Prázdninové školy Lipnice a filmař Martin Ryšavý během stavby natáčel svůj film Na vodě. Stala se první stavbou sdružení Moře klidu na břehu budoucího moře, které má proměnit uhelnou krajinu severní Čech v krajinu přímořskou. Z centra obce Strupčice (ulicí Holešickou) vede značená cesta, též pro cyklisty. Rozhledna bude napojena na nově vznikající cyklostezku Chomutov-Strupčice.

Vodní nádrž Janovská přehrada
Kdy: po celý rok
Kde: u osady Křížatky
Za kolik: zdarma
Proč přijít: Vodní nádrž u osady Křížatky nad Litvínovem - Janovem v Krušných horách se též nazývá Mostecká nádrž, neboť zásobuje vodou města Most. Vznikla přehrazením Loupnice na začátku 20. století a jde o chráněnou technickou památku. Samotná přehrada není volně přístupná. Na hráz a břehy je z důvodu ochrany vody přístup zakázán, ale okolím vede turistická cesta. Jde o krátký výlet vhodný pro děti. Dobrý přístup je z osady Křížatky po modré a od rozcestí nad Křížatkami, kde je konečná autobusu z Litvínova, také po červené. Z osady Lounice (a z Litvínova) vede k přehradě červená značka.

Tip na knihu: Román Ženy z La Textu
Kdo: Jan Mašata
Kde: vydavatelství Petrklíč, 2021
Na trhu je nová kniha od Jana Mašaty. Jmenuje se Ženy z La Texu. Adam a Sára právě prožívají další z několika manželských krizí. Nevypadá to, že by svítalo na lepší časy. Spíše naopak. Jednoho dne oba dožene temná minulost, o které neměla rodina a přátelé žádné tušení. Jak rychle dokáže život zamíchat karty osudů zdánlivě obyčejných lidí a navést je do neuvěřitelných situací? Je vůbec možné utéct před minulostí? Příběh je o boji s osudem a něčím, co přesahuje nás všechny, je plný zvratů a překvapení.

Tip na knihu: Dryák
Kdo: František Novotný
Kde: Argo, 2020
Přemyslovské Trojkrálovství stojí na osudové křižovatce – buď přijme nadvládu námořních velmocí Anglie a Holandska a zůstane jen druhořadou kontinentální mocností, nebo je vyzve na souboj pomocí převratně zkonstruovaného a novou bojovou látkou vyzbrojeného loďstva. O tom je kniha Františka Novotného Dryák. To vše se odehrává v alternativním 17. století, kde existuje pod vládou Přemyslovců mocná říše táhnoucí se od Baltu až po Jadran a od Labe až po Dvinu. František Novotný přichází se strhujícím příběhem, v němž významnou roli hraje alchymistická magie (tzv. alchy-punk) realizovaná nikoli pouhými kouzelnými formulemi a prací na Velkém magistériu, ale stavbou magických přístrojů, plody nauky, kterou lze nejvýstižněji popsat jako alchymické inženýrství. K němu se pak pojí znalost míchání elixírů, mezi něž patří i Dryák nesmrtelnosti, a soupeření tajných služeb o pradávný recept na utajovanou bojovou látku. 

Tip na deskovou hru: Jak to tenkrát bylo
Kdy: ve volném čase s rodinou nebo přáteli
Kdo: vydavatelství Babičkářství
Pod názvem Jak to tenkrát bylo se ukrývá hra určená pro celou rodinu, při které si můžete společně zavzpomínat na ty nejkrásnější momenty z rodinné historie. Chcete poznat rodinné příběhy, o kterých jste ještě nikdy neslyšeli? Uchovat si je v paměti? Jak to tenkrát bylo?“ je nová hra, při které si vaše babička nebo dědeček spolu s celou rodinou příjemně zavzpomínají a dozvědí se zapomenuté příběhy z rodinné historie. Hra obsahuje kartičky s retro fotkami a přímo vybízí k vyprávění příběhů ze života vašich blízkých. Možná se tak dozvíte historky, o kterých jste dosud neměli ani tušení. Společně se svými blízkými se tak pobavíte a odkryjete další a další vtipné momenty. S touto hrou se rozhodně nudit nebudete.