V kuchyni MasterChefa Česko se můžete potkat opět s trojicí porotců Radkem Kašpárkem, Janem Punčochářem a Přemkem Forejtem. Právě na nich bude, aby vybrali z desítek uchazečů jediného, který získá trofej a půl milionu korun.
„Letos vítěz poprvé získá cenu, která je možná víc než peníze nebo sláva. Dostane jedinečnou možnost strávit s námi v kuchyni nějaký čas a podílet se na speciálním menu. Může si vybrat jakoukoli z našich tří restaurací,“ prozrazuje Jan Punčochář, že tentokrát to nebude pouze o titulu MasterChef Česko 2020.
Odznak imunity
Další z novinek letošní řady je imunitní výzva, ve které soutěžící získá jedinečnou výhodu – může se vyhnout vyřazení.
„Vybojovat si imunitu nebude vůbec jednoduchá věc. Je to opravdu pro ty nejlepší. Utkat se o odznáček znamená velký boj, který ve finále může zahýbat hrou, a dokonce velmi významně pohnout celou soutěží. Ten, kdo bude odznáček vlastnit, ho může použít ve chvíli, kdy si nebude jist, že uvařil nejlíp. Když ho použije, dostane se na balkon, což hodně znamená,“ vysvětluje princip imunitní výzvy nejmladší z porotců Přemek Forejt.
Nejnovější, největší a nejtěžší
Diváky čeká také pobyt soutěžících na čerstvém vzduchu, kdy si účastníci MasterChefa Česko vyzkoušejí vaření v tematických prostředích, například při výlovu rybníka nebo honu, a mnohem více tuzemských receptů a ingrediencí. Porota se letos víc zaměřila na českou kuchyni a uzpůsobila tomu i několik speciálních úkolů, které otestují, jak si s ní soutěžící poradí.
„Za mě je skvělé, že se motáme kolem klasik, které často opomíjíme. V minulosti se soutěžící točili kolem mezinárodní kuchyně a teď, když jsme vrátili například houby nebo jiná tradiční jídla, se ukazuje, že právě to je mnohdy kámen úrazu,“ říká Radek Kašpárek, podle nějž začíná největší a nejtěžší řada v historii MasterChefa Česko.
Společně s Janem Punčochářem si notují v tom, že letos před nimi už v castingových kolech stanuli lidé, kteří něco uměli. „Mě na soutěži vždycky baví, jak účastníci postupně rostou a překvapují nás. Je pravda, že tentokrát byla castingová kola poklidnější, že nám tam nepřišel žádný totální šílenec jako vloni. Všichni chtěli opravdu vařit, což mě mile potěšilo,“ prozrazuje Jan Punčochář s tím, že loni porotu strašil například guláš v chlebu.
TOM FRANZKI