Skrze loutkové divadélko baví i ostatní děti. S maňásky vystupuje po školkách, dětských klubech či nákupních centrech. „Dětský smích a radost je to nejkrásnější, co člověk může zažít, a to platí jak doma, tak v mé práci,“ říká 32letá tmavovláska Martina Baranová z Duchcova.  S divadélkem jezdí už čtyři roky. Narazit na jejich představení můžete ve Středočeském, Ústeckém i Karlovarském kraji.

„Máme sérii tří pohádek. Každá pohádka je nějakým způsobem poučná pro děti a měla by je něco naučit. Paní učitelky se nás předem zeptají, jaké máme názvy pohádek a podle toho se pak zvolí program. Témat je několik například zdravá strava, správné třídění odpadů apod. Zatím se nám nestalo, že by pohádka neměla úspěch,“ konstatovala Baranová.

Hana Hloušková.
Hana Hloušková má v Neštěmicích salon, kde poznává psí duše

Děti baví hlavně legrační scénky. „Třeba když vlk zaparkuje v lese auto a jde vyhodit odpadky do rybníka,“ přiblížila Baranová. 
K loutkoherectví ji přivedla kamarádky dcera. „Jsem vyučená cukrářka, takže to byla pro mě zcela nová výzva. Je to krásná práce s dětmi, nejkrásnější je na tom vidět dětské úsměvy na tvářích, děti jsou nejhezčí publikum.“

Herečkou je asi takzvaně od narození. „Netuším, zda mám hraní v krvi, říkají ale o mě, že jsem od narození herečka. Hlavní je, že mě tahle práce baví a našla jsem si k ní cestu. Z rodiny si myslím, že nikdo nic podobného nedělal, aspoň o tom nevím,“ konstatovala.

Během léta se Baranová a spol vždy naučí tři pohádky a v září vyráží na představení. „Už se těším. Děti jsou nejlepší publikum,“ nechala se slyšet loutkoherečka. 

Petr Hůlka z Varvažova
Medem od Petra Hůlky z Varvažova se léčí v Dubaji a Tokiu