Velká kouřová vlečka z požáru zahalila ve středu část nebe. „Doporučujeme omezit větrání,“ napsal obyvatelům mostecký magistrát ve 13.21 hodin v havarijní textové zprávě.

„O dalším průběhu budeme informovat,“ dodal úřad.

Hořící hromady odpadků na skládce Celio. Archivní foto
Na skládce Celio u Litvínova hoří, plameny zasáhly jen malý prostor

Hasiči obdrželi zprávu o požáru ve 12.59 hodin. Na místo vyjelo dvanáct jednotek, profesionální, podnikoví i dobrovolní hasiči. Hořel vnitřek haly, kde je třídicí linka na odpad. Toho je v objektu velké množství. „Do haly, kterou ochlazujeme, zatím nemůžeme vstoupit, protože je v ní velký žár a hrozí zborcení konstrukce,“ řekl Deníku před 14. hodinou mluvčí Hasičského záchranného sboru Ústeckého kraje Lukáš Marvan. Oheň se nešíří dál. Hasiči nemají informaci o tom, že by byl někdo pohřešován či zraněn.

Dým stoupající z požáru na skládce Celio u LitvínovaZdroj: čtenář Deníku

Dým stoupající z požáru na skládce Celio u Litvínova.  Foto: čtenář Deníku

Ve čtvrtek dopoledne mostecký magistrát informoval, že lidé už nemusejí omezovat větrání. Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje (HZS) úřad informoval, že v souvislosti s požárem prováděla chemická laboratoř HZS Třemošná měření v lokalitách Braňany, Obrnice, Želenice, Most, České Zlatníky, Litvínov, Mariánské Račice a další. Byly měřeny koncentrace například oxidů dusíku, čpavku, fosgenu, kyanovodíku, chloru, chloridu, oxidu uhelnatého, oxidu uhličitého a těkavých organických látek. „Na základě těchto měření bylo zjištěno, že koncentrace zmiňovaných látek nevykazovaly a nevykazují nebezpečné hodnoty,“ dodal magistrát. Na místě byl i zástupce České inspekce životního prostředí. Úřady čekají na výsledky měření, která provedl Unipetrol.

Ve čtvrtek ráno pokračoval hasební zásah bránící rozšíření požáru. Hasiči do haly stále nemohli kvůli riziku zřícení haly. Čekalo se na techniku, která má zasažený odpad přemístit mimo halu k dohašení.

Město Most.
Tvůrci nápadu postavit za Mostem „vesnici pro lůzu“ čelí kritice kvůli bytům