„Třináctý plat a jeho vyplácení vychází z platné kolektivní smlouvy," uvedl pro DN personální ředitel Petr Mrvík.

Zaměstnanci dostanou třináctý plat, přestože firmy letos očekávají kvůli nepříznivé situaci v uhelném průmyslu horší ekonomické výsledky než v roce 2015.

„Přestože objem vyplacených finančních prostředků bude o něco nižší než v loňském roce, věříme, že tento
bonus a jeho výše v ekonomicky složité době pro uhlí i pro naše společnosti je pořád velmi zajímavý a zaměstnanci budou se 13. platem spokojeni," dodal Mrvík.

PLATY Průměrná mzda v našem regionu vzrostla o 1 286 korun, na 24 917 korun. Více ZDE.

Důlní noviny také upozornily, že třináctý plat není nároková složka mzdy a jeho výše se může mezi jednotlivými
zaměstnanci lišit. Vliv na bonus má tarifní mzda, počet odpracovaných hodin i posouzení výkonu nadřízenými.

Uhlí na Mostecku

Rok od rozhodnutí vlády zachovat limity těžby na dole ČSA pokračuje restrukturalizace. Postupně se propouštějí havíři i zaměstnanci z administrativy. Ukončení těžby uhlí na lomu ČSA je plánováno na rok 2024. Z hnědouhelného dolu Centrum havíři vyvezli poslední tunu uhlí 1. dubna.

Na lomu Vršany jsou zásoby uhlí až do roku 2055. "Perspektivu těžbě v tomto lomu přinesla především smlouva o dodávkách uhlí do elektrárny Počerady až na 50 let, kterou uzavřela Vršanská uhelná s energetickou společností ČEZ v roce 2013," uvedla mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová.

Zatímco těžba na lomu ČSA skončí, pokračovat za limity bude díky rozhodnutí vlády těžba na dole Bílina. Vlastníkem jsou Severočeské doly, které nyní připravují potřebnou dokumentaci.