Očekávaný výnos bezmála pět tun z hektaru, což je meziročně srovnatelný stav, označil zakladatel rodinné firmy Ivan Váňa za dobrý až velmi dobrý. Dá se předpokládat, že cukernatost hroznů bude nejlepší v celé historii podniku, řekl Váňa.
“Sbírat začínáme co nejpozději, aby hrozny měly co nejvíce cukru a my už nemuseli doslazovat. Proti loňskému roku očekáváme vyšší cukernatost i lepší kvalitu hroznů. Nahrál nám i mimořádně teplý rok, nejteplejší za posledních 232 let,“ uvedl Váňa.
České vinařství Chrámce se 30 zaměstnanci pěstuje vinnou révu na 63 hektarech, na dalších deseti jsou nově založené vinice, které ještě neplodí. Přibližně polovinu osazených ploch představují rekultivované výsypky hnědouhelných lomů. „Pěstovat víno jsem začal v roce 1967, nejstarší vinici je tak 40 let. Vinice se nám daří postupně obnovovat, máme je proto v dobrém stavu,“ doplnil Váňa.
Z očekávané úrody asi 300 tun hroznů firma vyrobí 200 tun vína. Zhruba pětinu produkce budou tvořit košer vína, na jejichž výrobu má chrámecké vinařství certifikát. Výrobní proces kontroloval osobně před třemi lety jeruzalémský mašgiach Ezra Levinger. Hrozny by se mělo podařit sklidit do začátku listopadu.
Společnost vykazuje v posledních šesti letech mírný zisk, jenž investuje do archivace vín. Ve sklepích mosteckého děkanského kostela, který se proslavil svým přesunem po kolejích kvůli těžbě uhlí, archivuje na 15 tisíc lahví. „Už jsme měli mnohem více. Nyní se soustředíme na doplnění archivu, konkrétně ročníky 2002, 2003 a 2005, 2006,“ dodal Váňa.