Dohromady si v tomto kraji lokálně prospěšné projekty rozdělí přes 218 000 Kč. Banka ocenila čtyři nejúspěšnější uchazeče z tohoto regionu sumou 150 000 Kč. Veřejnost navíc přispěla částkou 68 200 Kč.

Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.Zdroj: archiv„Díky programu ČSOB pomáhá regionům motivujeme veřejnost, aby se aktivně zapojila do podpory a zlepšování kvality života ve svém nejbližším okolí. Opět se podařilo vybrat rekordní částku, tentokrát přesahující 4 miliony Kč, a způsobit tak možná malé, ale velmi důležité změny v českých krajích. Jako banka v nich máme silné zastoupení, i proto nám záleží na tom, aby se v nich všem žilo lépe,” říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Lepší podmínky

Společnost Arkadie s projektem Nová koupelna ve stacionáři Arkadie Teplice získala od veřejnosti 31 800 Kč a banka jí navíc přispěla částkou 50 000 Kč.

Denní stacionář poskytuje sociální službu formou denního pobytu pro osoby s převážně mentálním postižením, kterým je 16 a více let. Uživatelům nabízí možnost realizace podle jejich potřeb a přání, s přihlédnutím na možnost zdokonalení v oblasti každodenních aktivit, pracovních dovedností a využití volného času.

Kostel sv. Jiljí v Libyni na Lounsku
Kostel sv. Jiljí získá nový strop i podlahu

Cílem projektu je pořízení nového vybavení a uskutečnění stavebních úprav koupelny a WC v denním stacionáři tak, aby splňovala požadavky na bezbariérovost a soukromí jejich uživatelů. Současná podoba sociálního zařízení obsahuje dva klozety oddělené pouze zástěnou a velkou vířivku. Je tak klienty jen obtížně využitelné.

„Děkujeme veřejnosti i ČSOB za jejich finanční příspěvky. Díky nim můžeme v koupelně zřídit jedno plně bezbariérové WC a sprchový kout pro přístup s vozíčkářem. Tím se zlepší podmínky pro více než dvacet osob s těžším zdravotním postižením, kteří služby stacionáře využívají,” říká Karel Klášterka ze společnosti Arkadie.

Peníze jdou i na sakristii, kyslík a pejska

Na druhém místě se umístil spolek Za záchranu kostela sv. Jiljí s projektem Oprava sakristie v kostele sv. Jiljí v Libyni. Tomu veřejnost poslala 23 000 Kč a banka přidala dalších 40 000 Kč.

Sakristie kostela, jehož gotický presbytář pochází ze 14. století, je v současnosti jakýmsi skladištěm. Není omítnuta, chybí jí podlaha a je zapotřebí udělat strop. To vše chce spolek opravit, aby sakristie mohla být využívána jako zázemí pro lidi, kteří kostel obstarávají a zajišťují turistům služby.

Třetím nejúspěšnějším uchazečem je společnost Hospic v Mostě s projektem Kyslík pro Hospic v Mostě. Veřejnost jí poslala 8 300 Kč a banka dalších 35 000 Kč.

Spolek Šťastný pes - Handicap vycvičí psího terapeuta pro paní Janu z Ústecka
Následky mrtvice zmírní psí pomocník

Pro nevyléčitelně nemocné v konečném stádiu převážně onkologického onemocnění začal hospic loni poskytovat odlehčovací služby i terénní formou. A právě do terénu chtějí pořídit dva přenosné kyslíkové koncentrátory, které by klientům ulehčily dýchání a zmírnily projevy nemoci.

Vítěznou trojici doplňuje spolek Šťastný pes - Handicap s projektem Canisterapeut pro paní Janu. Ten od veřejnosti získal 5 100 Kč a od banky 25 000 Kč.

Peníze chce spolek využít na pořízení vhodného canisterapeuta pro paní Janu, která po mrtvici ochrnula na pravou stranu těla. Pejsek jí bude denně dělat terapii olizováním pravé ruky a nohy, bude jí i podávat věci a navštěvovat s ní seniory.

Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.
Petr Hutla: Pomáháme lidem, aby přispívali na dobré věci a měnili své okolí