Radovan Skokan se před časem rozhodl zřídit si rockový klub v budově bývalého Dehoru v Litvínově. To ale ještě netušil, s jak velkými potížemi se setká. Vzhledem k tomu, že nechtěl provádět stavební úpravy, počítal pouze s ohláškou na městě. Ta ale podle vedoucího stavebního úřadu nebyla možná, a proto muselo být zahájeno stavební řízení.

Hygienická stanice stanovila pro klub silnější podmínky. „Pravidla jsou pro mne nestandardní, ale ne nesplnitelná," řekl podnikatel Radovan Skokan. Při měření hluku, který lze naměřit bez provozu klubu, zjistila stanice o 30 decibelů větší rušnost, než jaká je přípustná ve večerních hodinách. Při spuštění provozu zvukových aparátů v klubu nebyly stanicí naměřeny téměř žádné změny.

„Mluvil jsem i s ředitelem policie v Litvínově a Martin Klika souhlasil s tím, že klub je na přehledném místě, kde se dá situace vcelku snadno uhlídat," brání se Radovan Skokan.

Přesto se ale tento záměr s budovou nelíbí vedení Scholy Humanitas. „Mám obavy z provozu klubu v blízkosti naší školy. Chci ale problémy řešit konstruktivně, a proto si nechám vše od pana Skokana představit a vysvětlit, abych byl informován. I tak se ale obávám ohrožení provozu naší školy," vyjádřil se ředitel Scholy Humanitas Ladislav Turbák.

Město však nemůže opomenout stížnost Humanitas vzhledem k Rock klubu. „Zde se prolíná soukromá a státní správa. Ze stavebního hlediska má Radovan Skokan vše v pořádku. Nemůžeme ovšem ignorovat stížnost ze školy, která předpokládá problémy s hlučností. Nechceme nikomu dělat problém, spíše naopak. Chceme aby, se zainteresované strany domluvily," řekl tajemník města Litvínova Valdemar Havela.

Na druhou stranu je zarážející fakt, že Schola Humanitas pronajímá za úplatu aulu školy. „Zkusili jsme si smluvit prostory pro metalový koncert a normálně by nám to prošlo. A tenhle hluk by nevadil?" diví se podnikatel Skokan. „Nutno ještě poznamenat, že směrem ke škole není v objektu jediné okno nebo vstup," dodává.

MILOSLAVA PÜSCHELOVÁ