Letošní únor je jakousi startovní čárou projektu, který pozmění centrum Litvínova. Tento měsíc začíná rekonstrukce Sokolovny, objektu vedle gymnázia. Na svých bedrech ji má společnost NATURYSS, jež se už před dvěma lety dohodla s radnicí na směně – za Sokolovnu musela vybudovat gymnastický sál u sportovní haly. Ten už stojí, a tak nic nebrání tomu, aby se začalo pracovat na chátrající budově ve středu města. První etapa oprav skončí letos v prosinci. Pak zahájí provoz Komerční banka, která se přesune z náměstí, sauny a wellness. Kompletně hotovo bude o rok později.

V Litvínově žiji přes dvacet let, takže vidím, jak se město proměňuje, čeho ubývá a naopak. Logicky mě napadá, že bychom tu jednou mohli mít další tržnici.
Něco takového z toho nikdy nenecháme udělat. Tím bychom všechno pohřbili. My doufáme, že náš projekt Litvínované vezmou za svůj a budou do Sokolovny rádi chodit, protože jim nabídne něco, čeho se jen tak někde nedočkají. Měli bychom se pokusit dělat takové projekty, aby se život v regionu zlepšil. Bohužel, všichni jsme si tady nechali natlouct do hlavy, že je tento region špatný. Mladým se říká, aby raději odešli. To je ale špatně. Musíme za náš domov bojovat.

Přirovnáváte projekt k mosteckému Centralu?
Ne. Tohle bude daleko menší objekt a vůbec nebude jen o obchodech. Tohle bude úplně něco jiného. Místo zaměřené na odpočinek lidí, na zábavu, přičemž naší cílovou skupinou jsou rodiny s dětmi nebo pracovní kolektivy. V budově zůstane v provozu tělocvična, bude tam wellness, herny pro zábavu dětí a vůbec lidí všech věkových kategorií. Až nahoře plánujeme menší nákupní galerii, kterou bychom ale rádi zaměřili na dobré jídlo. Butik se tam třeba jeden může objevit, ale rozhodně to není náš cíl.

Už jste zmínil wellness, tělocvičnu, hernu. Co dalšího na Litvínovany čeká?
V přízemní části bude pobočka Komerční banky, ze strany by se nám líbila bageterie s čerstvým jídlem. Dole by také měla být restaurace, o jejímž zaměření teprve jednáme. Možná bude italská, možná čínská. Druhou restauraci pak otevřeme ve druhém patře. Ta bude nabízet českou klasiku. Dobře víme, že dobře se v Litvínově najíst není vůbec jednoduché. A v prvním patře najde své místo kavárna. Vůbec bychom se nebránili obchodu s polotovary, kde by si maminky mohly odpoledne koupit večeři. Nebude chybět ani zázemí pro sokoly. Máme ale v hlavě ještě jednu věc: Uděláme anketu, a jestli se najde někdo s dobrým nápadem, ale bez dostatku peněz, tak bychom ho podpořili vybavením prostoru a následně mu ho pronajmeme.

Přede mnou leží návrhy interiérů restaurací. Budete je pronajímat zařízené podle těchto návrhů?
Provozy, které budou v Sokolovně fungovat, budou mít základ v tom, že my je zařídíme, včetně interiérů, a pak pronajmeme. Pokud nám nájemce bude platit nájem, ale jeho služby nebudou odpovídat naší představě, tak mu smlouvu vypovíme. Chceme si pohlídat kvalitu.

Počítáte s tím, že se ve vedení restaurací může pár lidí protočit, než budou odpovídat vašim představám?
Musíme se takového člověka snažit vybrat co nejlépe napoprvé. Když za rok vystřídám tři majitele, tak restauraci vyřídím.

Už máte zájemce o některé prostory?
Máme nájemníka pro wellness a intenzivně jednáme s nájemníkem pro dolní restauraci. Jistotou je pobočka Komerční banky. A nedávno se nám přihlásila paní, co by tam ráda měla manikúru a pedikúru.

Jak budou budově podle vás lidé říkat?
My chceme, aby lidé pořád říkali, že jdou do Sokolovny. Jsou na to zvyklí. A protože navíc zachováme tělocvičnu, tak nepůjde o špatný název.

Kolik lidí by v Sokolovně celkově mělo najít práci?
Počítáme s provozním manažerem, člověkem na recepci a trenéry pro herny plus se zaměstnanci v pronajatých provozech. Celkově se jedná o 40 až 50 lidí. Ještě se vrátím k trenérům: Plánujeme v Sokolovně několik míst, kde se budou moci pohybově vyřádit děti i starší občané. Děti samozřejmě budou mít k dispozici klasickou hernu, kde na ně rodiče uvidí. Ale chceme, aby byli v Sokolovně také trenéři, třeba od dvou hodin do pěti. Bohužel, trenéřina na dobrovolné bázi už se moc nenosí, proto se pokusíme získat příspěvky na jejich činnost. Žije tu spousta lidí, kteří jsou již v důchodu, ale dříve sportovali a jsou šikovní. Takoví by se mohli chodit věnovat mladým.

Hodně budoucích zákazníků jistě zajímá, jak to bude s parkováním.
Parkoviště o zhruba 50 místech bude mezi Sokolovnou a lékárnou.

Na kolik vás všechno tohle vyjde?
Sál u haly na Koldomě stál kolem 10 milionů. Sokolovna vyjde na 20 milionů. Proinvestujeme tedy v Litvínově ze svých zdrojů 30 milionů, což rozhodně není málo.

Jistě máte byznys plán, do kdy byste investici chtěli mít zpět.
Projekt počítá s desetiletou návratností investice. Naše společnost rozhodně neočekává okamžitý zisk.