Společnost SIAD Czech z italsko-americké skupiny SIAD-Praxair letos posílí na polském trhu. Firma, která má v tuzemsku závody u Mostu a Brna, nákupem obchodního podílu a investicí v celkové hodnotě okolo 70 milionů korun získala pozici největší privátní firmy na výrobu technických plynů v Polsku, informovala mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Český SIAD si v letech 2015 a 2016 vybudoval dceru SIAD Poland. Díky ní nyní získal pozici největší privátní firmy na výrobu technických plynů v Polsku. „Hlavní investice jsou v Polsku hotovy, tamní zákazníky už obsluhuje naše dcera. Nyní probíhá sladění všech procesů a zázemí firmy se standardy naší skupiny," uvedl generální ředitel společnosti SIAD Czech Ivo Lukas.

Hutě a těžký průmysl

Podle něj je na polském trhu vysoká poptávka po technických plynech pro průmyslovou sféru. „Hutě a těžký průmysl nakupují mnohem vyšší objemy plynů než v České republice. Prostor pro růst naší produkce tedy jednoznačně na tamním trhu je," sdělil Lukas. Poptávka v objemech zhruba trojnásobně převyšuje potřeby českého průmyslu.

SIAD dodává i plyny speciální, pro kalibrace a analytické procesy. Ty nacházejí uplatnění například při měření skladby výfukových plynů v automobilovém průmyslu nebo slouží pro monitorování výrobního procesu, kontrolu emisí, kontrolu čistoty produktů a detekci toxických a hořlavých plynů v petrochemickém a chemickém průmyslu. Obrat společnosti SIAD Poland by letos měl převýšit v přepočtu 90 milionů korun.

Export se pohybuje kolem 23 procent

V roce 2015 měla společnost SIAD Czech tržby 783 milionů korun. Za rok 2016 očekává jejich mírné zvýšení. Export českého SIADu se pohybuje okolo 23 procent. Firma je dlouhodobě zisková. Společnost zaměstnává 100 kmenových zaměstnanců, dalším desítkám lidí dává práci v navazující logistice a obchodních službách. Na 130 prodejních místech v tuzemsku SIAD obsluhuje zhruba 11 tisíc korporátních zákazníků.