"Jedná se o posílení přenosové soustavy právě v tom velmi důležitém severojižním směru, který nám pomáhá zvládat neplánované přetoky energie ze severu Německa, zejména z větrných elektráren," uvedl Kalina.

Linku se podle něj podařilo zprovoznit za neobvykle krátkou dobu. "Realizace trvá obvykle čtyři až pět let, nicméně legislativní příprava způsobuje, že se linka staví řádově kolem deseti až 12 let. Tato linka, byť je velmi dlouhá, byla rekordman v dobrém slova smyslu. Její výstavba trvala pouhých devět let," řekl Kalina. Příprava stavby zahrnovala například posouzení vlivu na životní prostředí nebo jednání s více než 6000 majiteli pozemků, přes které linka vede.

Linka prochází Ústeckým a Středočeským krajem. Její trasa v podstatě kopíruje koridor původního vedení, které bylo přestavěno na dvojité. K odklonu došlo pouze u obce Odolena Voda, kterou nově vedení obchází.
Celkem bylo demontováno 244 stožárů a osazeno 270 nových, použito bylo 1764 kilometrů fázového vodiče a 8276 tun na stožárové konstrukce. Vedení se kříží se 166 silnicemi, 12 železnicemi, 30 vodními nádržemi, řekami a kanály a 82krát se kříží s jiným vedením.

V následujících pěti letech pak plánuje ČEPS zrekonstruovat rozvodnu Výškov tak, aby vyhovovala aktuálním požadavkům. Následovat by mělo i zdvojení další linky přímo z Výškova do rozvodny Babylon na Českolipsku. V rozvodně Hradec u Kadaně navíc i nadále pokračuje stavba ochranných transformátorů za dvě miliardy korun.
Celkově ČEPS ročně investuje zhruba čtyři miliardy korun, a to především do obnovy vedení, ale i do nových transformačních stanic nebo řídících a bezpečnostních systémů. ČEPS v České republice spravuje přes 5500 kilometrů elektrického vedení a 41 rozvoden.