Omezování činnosti pod taktovkou likvidátora začne 1. prosince. Důl během příštích měsíců postupně propustí všech tři sta zaměstnanců.

„S každým bude vedení skupiny řešit jeho situaci individuálně," sdělila mluvčí skupiny Czech Coal Gabriela Sáričková Benešová. Někteří odejdou do důchodu, část možná najde uplatnění v rámci skupiny nebo si najde jinou práci. Kolik se jich eviduje na úřadu práce, nikdo ještě neví.

„Očekáváme zvýšení míry nezaměstnanosti," řekl Jaroslav Kunc z úřadu práce.

Mostecko teď čelí propouštění v několika firmách, největší bude v žatecké továrně Panasonic, kam dojíždějí hlavně místní dělníci. Úřad chce brzy spustit za 50 milionů korun rekvalifikační program „Restart na druhou" pro lidi s výpovědí, aby jich co nejvíc přešlo rovnou do nového zaměstnání. Ten, kdo je přijme, dostane příspěvky na mzdu.

Dalo se to čekat

Důl Centrum mohl skončit už v roce 2008, ale jeho existenci do roku 2012 prodloužila smlouva na odběr uhlí pro rušenou teplárnu v chemičce. Důl v nepřetržitém provozu ročně vytěžil zhruba 280 tisíc tun nízkosirnatého uhlí.

Co bude dál s areálem a vybavením, není známo. Havíři nevylučují možné využití pro muzejní a turistické účely. Sto dvacet let starý důl je podle nich zajímavý. „Dokud šachta jede, jsou podobné úvahy předčasné," sdělil Zbyněk Jakš, ředitel Podkrušnohorského technického muzea.