Neturen podepsal v březnu nájemní smlouvu. Podle informací, které počátkem dubna poskytl krajský úřad, se mělo začít stavět už v dubnu, zahájení stavby se však odsunulo na červenec. „Harmonogram ale stále dodržují, nejsou ve skluzu," uvedla mluvčí krajského úřadu Magdalena Hanáčková.

Skupina Neturen se skládá ze 14 dceřiných společností a pěti poboček. V Trianglu bude stavět Neturen Czech. „Jedním z důvodů, které jsme při výběru lokality pro umístění našeho výrobního závodu zvažovali, je místní potenciál pracovní síly, zejména mezi studenty," vysvětlil výkonný ředitel Neturen Czech Šigeru Mizoguči. Dodal, že již brzy má začít první fáze náboru nových pracovníků, druhá je naplánovaná na podzim.

Průmyslová zóna Triangle vznikla na místě bývalého vojenského letiště, odkud operovaly stíhačky MiG-29 žatecké Tygří letky. Podle devět let starých plánů Ústeckého kraje měla stát 1,3 miliardy korun a nabídnout 13 tisíc pracovních míst. To se ale nedaří, aktuálně je tu zaměstnáno jen kolem 900 lidí. Investice do zóny navíc dosáhly už 2,2 miliardy korun, z toho skoro 1,7 miliardy činila státní dotace, zbytek šlo z rozpočtu Ústeckého kraje.

V současnosti jsou uzavřeny smlouvy na pronájem nebo prodej 126,88 hektaru, tedy o něco více než třetinu celkové plochy průmyslové zóny. Využívají ji především výrobci autodílů, protože ve vzdálenosti do 300 kilometrů sídlí šest automobilek značek Škoda, Volkswagen, BMW a Audi. Koncem loňského roku ukončil provoz investor, který zaměstnával v zóně nejvíce lidí. Přes 530 lidí přišlo o práci v továrně společnosti Panasonic. Firma se snaží přivést za sebe jiného investora.