V tradiční regionální anketě pro hospůdku hlasovalo nejvíce lidí. „Máme velikou radost,“ sdělili majitelé, kteří dostali od Deníku certifikát potvrzující první místo.

Aktivní hospůdka s příjemným interiérem se specializuje na hovězí steaky, klasiku jižanské americké kuchyně.

HOSPŮDKA ROKU
1. Steak Bar 201 hlasů
2. Selský dvůr 80
3. Taboo Bar 69
4. Penzion U Zvonku 62
5. Taboo Cafe 53
6. Krušnohorský Express 49
7. Ponorka 40
8. Benar 31
9. Hotel Joker 21
10. Plzeňský Restaurant 17
Soutěže se zůčastnilo na Mostecku celkem 26 hospůdek.

„Začátky byly hodně těžké. Ale zvládli jsme to“

Tomáš Saba, spoluzakladatel Hospůdky roku 2010, je příkladem mladého muže, který jde za svým snem. Tvrdě pracuje, takže každý úspěch ho povzbudí.

Máte ruce samý šrám. Od čeho?
To je od té nové kuchyně, kterou si děláme v suterénu. To, co zvládnu, si dělám sám. Třeba bourám a vozím suť.

V hospůdce máte dobrý vzduch. Čím to je?
Dělají to živé čerstvé květiny, dobré odsávání, větrání a různě poschovávané vonné tablety. Na zimu chceme koupit ještě čističku a příští rok krb.

Nelituje té dřiny vést hospůdku a být stále v jednom kole?
Vyučil jsem se kuchařem a chvíli jsem dělal barmana. Držím se toho, co umím. Chci dělat věci, co nejlépe.

Bylo pro vás a vaši partnerku těžké založit a rozjet restauraci?
Hodně těžké. Museli jsme si půjčit od cizích lidí a museli peníze do měsíce vrátit. Byl to velký problém, ale naštěstí jsme to zvládli. První tři měsíce jsme tu dokonce spali.

Tady?
Přímo tady. Měli jsme tu spacáky. Vše jsme dali všanc našemu snu. Na všechno jsme byli sami dva. Museli jsme šetřit, abychom půjčku zaplatili. Po čtvrt roce se to rozjelo. Ze začátku tu nebylo tak útulno, ale jakmile jsme si našetřili, změnilo se to k lepšímu. Teď máme dva zaměstnance, ale stejně jsme každý den v práci.

Proč jste do toho podnikání šli?
Dělali jsme ve Sportovce, ale chtěli jsme mít něco svého. Jako kuchař vím, jak se dělají steaky, a umím vařit, co mají lidi rádi.

Kdy jste měl naposledy dovolenou?
Neměl jsem ji tři roky.

Route vypadá trochu jako venkovský dům v Texasu. Čím je vám Amerika blízká?
Mám rád její kuchyni. Všichni říkají, že americká kuchyně jsou jen hranolky, hamburgery a pizza. To ale není pravda. Třeba Dallas umí steaky. Mají tam prvotřídní hovězí, zeleninu a brambory. Ty my děláme s masem na grilu. Takže brambora nasaje vůni masa. Lidé to oceňují.