Významné snížení ekologické zátěže v podobě poklesu emise oxidů dusíku až o 60 procent mohou podle mluvčího nyní očekávat obyvatelé z Lounska a Mostecka. Modernizace a ekologizaci Elektrárny Počerady stála půl miliardy korun. „Vlastní realizace probíhala od března 2014 do listopadu letošního roku," uvedl Schnepp.

V elektrárně se mimo jiné upravoval spalovací systém. Do práškových kotlů na hnědé uhlí je nyní vstřikována močovina. Úlety oxidů dusíku se snižují ze současných 650 na méně než 200 mg/m3.

Zařízení je nyní ve zkušebním provozu, který potrvá do listopadu příštího roku.

Od roku 2016 začne platit směrnice Evropské unie, podle které musí elektrárny s výkonem nad 50 MW snížit emisí oxidů dusíku na hodnotu pod 200 mg/m3 nejpozději do poloviny roku 2020. „Tento nový ekologický standard díky své modernizaci Elektrárna Počerady již tedy v předstihu splňuje," uvedl Schnepp.

Oxidy dusíku 

Podle Ekologického centra v Mostě emise oxidů dusíku pocházejí ze stacionárních i mobilních zdrojů, nejvýznamnějším antropogenním zdrojem „noxů" je však doprava, nejen silniční, ale i lodní a letecká. Oxidy dusíku jsou produkovány rovněž při spalování fosilních paliv. Sledování kvality venkovního ovzduší se zaměřuje hlavně na oxid dusičitý a oxid dusnatý, které jsou považovány za škodliviny.

"Oba plyny jsou jedovaté, podstatně toxičtější a škodlivější pro lidské zdraví je oxid dusičitý," uvádí na svém webu Ekologické centrum. Jmenované oxidy dráždí oči a horní cesty dýchací. Při otravě se dostavuje úporný kašel, může vznikat edém plic či jiné plicní poškození, nitrózní plyny jsou podezřelé i z karcinogenity. Vysoké koncentrace oxidů dusíku v ovzduší napomáhají vzniku přízemního ozonu a spolu s oxidem siřičitým se podílejí na vzniku kyselých dešťů.