„Podle našich informací mají být práce hotové v srpnu," uvedl včera litvínovský radní Vlastimil Doležal. Dělníky a materiál hradí Lidl, pozemky poskytlo město. Taková byla dohoda, když chtěl řetězec v Litvínově stavět. Vznikla ale prodejna, chodník již nikoliv.

A tak lidé chodili po krajnici a přecházeli přes kruhový objezd. „Viděla jsem tam takto i maminky s kočárky," říká litvínovská místostarostka Erika Sedláčková.

Jak město na Lidl zatlačilo, aby se po letech rozhýbal? Investor požadoval v minulých měsících změnu územního plánu, aby mohl naproti současné prodejně rozšířit podnikatelské aktivity. To mu Litvínov umožnil, ale až poté, co začal cestu stavět.

Podle místostarosty Litvínova Karla Linharta Lidl ještě vybuduje přechod nad kruhovým objezdem, aby se lidé dostali od nádraží bezpečně až k prodejně. Pomůže to také zaměstnancům firmy Simona Plast-Technik, která podniká ve stejné lokalitě jako Lidl. „Vítáme to," potvrdil jednatel Jan Rothe, který se účastnil předešlé tiskové konference litvínovské radnice.

Město chce letos zajistit bezpečí obyvatel také na jiných místech. Například v Janově bude vylepšeno šest přechodů, další ve městě. Změní se na nich osvětlení, na širších silnicích budou ostrůvky.