Nikde jinde nezní česká hymna líbezněji než tady. Evropský pohár tahačů se po roce vrací znovu do Mostu a dva nejlepší čeští piloti David Vršecký a Adam Lacko se budou chtít postarat o to, aby se po severočeském okruhu opět linula ta nejkrásnější „písnička".

A stejně jako loni, i o tomto víkendu se dá očekávat mezi piloty z rivalských severočeských stájí Buggyra a MKR Technology nesmlouvavý souboj nárazník na nárazník. Kdo nakonec bude před masou desetitisíců českých fanoušků slavit? Kdo sklidí na nejprestižnějším podniku v šampionátu všechnu slávu? Někdejší dvojnásobný mistr Evropy Vršecký, obhájce celkového třetího místa Lacko nebo snad nesmrtelný jablonecký matador Vojtíšek?

Severočeský okruh sedí tradičně Buggyře. Roudnický trucker Vršecký před rokem na domácí trati zvítězil a letos si jede do Mostu pro další pohár. „Na minulou sezonu hned tak nezapomenu. Měl jsem vyhrát už v sobotu, ale snad dvě kola před koncem jsem najel na olejovou skvrnu a přede mě se dostal Albacete. V neděli jsem pro změnu vyhrál závod, který přerušili kvůli nějakému outsiderovi, jehož auto vzplálo. Nic proti adrenalinu, doufám ale, že to letos bude klidnější," připomněl Vršecký, který loni přidal k vítězství ještě druhé místo.

Čtvrtý muž průběžného hodnocení Vršecký chce v Mostě zaútočit na třetího Švýcara Markuse Östreicha, na kterého ztrácí jen 12 bodů.  „Pokud se nestane něco hodně nepředvídatelného, je o prvních dvou místech rozhodnuto. Pak je ale všechno otevřené. Kostky jsou vrženy. Uděláme všechno pro to, abychom i po Mostě tahali za delší konec," slíbil Vršecký, který je na tom v současné chvíli, tedy po šesti závodech z deseti, ve srovnání s loňskem o 26 bodů lépe. „Jsme spokojeni, ale může být ještě lépe. Nic nepřeceňujeme, ale důležité je, že i přes nezaviněný výpadek v Nogaru držíme průměr přes 30 bodů na závod. Loni to stačilo v „suché kombinéze" na třetí místo."

Na startu bude i Adam Lacko z židovického týmu MKR Technology.Zálusk na domácí vítězství má i Adam Lacko. Jednička týmu MKR Technology věří, že konečně prolomí letošní smůlu. Doma hodlá uspět. „Most je jedním z vrcholů, takže se všichni moc těšíme a věřím, že tu budeme mít co slavit," zvolal držitel celkového bronzu z posledních dvou let, který je však momentálně až na šestém místě.
Lackova stáj letos zůstává daleko za titulovými ambicemi. Továrním MANům letos dokáže konkurovat pouze Buggyra. „Zkoušíme být nejlepší, ale bohužel si musíme přiznat, že letos jsou soupeři mnohem silnější než my. Sezona rozhodně není rozjetá podle představ, ale nikdy nebudeme házet flintu do žita a bojovat budeme až do konce," neztrácí odhodlání šéf MKR  Mario Kress, původem německý konstruktér.

S odhodláním porvat se o body a možná i o pódium dorazí do Mostu z nedalekého Jablonce František Vojtíšek. Letos už 52letý trucker známý pod nickem Frankie si zatím vyjel jen šest bodů, o bojovného ducha ho ale chabé výsledky nepřipravily. „Do Mostu se vždycky strašně těším, i když se mi na domácí trati nikdy moc nedařilo. Snad se to změní," doufá v lepší zítřky Vojtíšek: „Doufám, že tentokrát nás nezradí technika."



Nabuzený Frankie: „Budeme bojovat… Nic nedarujeme!"

Po svém návratu za volant závodního tahače přede dvěma lety ještě neobjel celý seriál mistrovství Evropy. Loni pár závodů vypustil, letos zase neměl peníze na to, aby se vydal do dalekého Ruska. Doma na mostecké trati ale jeho bílý MAN z jablonecké dílny nemůže chybět. „Bez finančních prostředků se závodit nedá, ale Most si nemůžeme nechat ujít. Most je pro nás stěžejní, je to vrchol sezony," říká v rozhovoru pro Deník vždy dobře naladěný Frankie Vojtíšek, v 52 letech legenda truckracingu. „Doma se nám moc nedaří, ale věřím, že to zlomíme."

František VojtíšekJeho tým se v průběhu letošní sezony dostal do finanční tísně, když ho opustil jeden z největších sponzorů. Hrozilo, že Vojtíšek to bude muset zabalit. A třebaže stále nemá celou sezonu finančně zajištěnou, s tíživou situací se pere stejně statečně, jako se svými rychlejšími soupeři na trati. „Nemohu říct, že zrovna teď je špatné období. Nikdy to nebylo jednoduché a vždycky se s tím musíte nějak poprat a nevzdávat to," říká Vojtíšek otevřeně a s nadhledem, který je mu vlastní.

Vrchol sezony pro české piloty je tady. Očekávání před Mostem jsou velká, že?
Jsem natěšený jako každý rok. Je to domácí závod, na který se chystá hodně diváků. Kvůli nim bych si přál, aby vyšlo počasí, i když já mám radši déšť (úsměv). Všechny exponované díly máme nové, tak věříme, že všechno dobře dopadne. Pro úspěch uděláme maximum, ale je to technický sport… Máme připravena obě auta, v tom druhém bude polský jezdec Gregory Ostaszewski, který pojede v Mostě poprvé.

V posledním podniku v ruském Smolensku jste nestartoval, takže jste si pauzu mezi závody prodloužil na sedm týdnů. Čím jste čekání na Most vyplnil, co všechno jste za tu dobu stihl?
Dovolená nebyla žádná (smích). Stěhovali jsme se do nových prostor, pracovalo se na autech. Věnovali jsme se technice, ale nepracovali jsme každý den až do noci jako před závody.

Měli jste možnost vyzkoušet všechny novinky na autech během testů?
Chtěli jsme testovat, ale nakonec z toho sešlo. Ale něco jsme si vyzkoušeli na letišti. To, co jsme chtěli odzkoušet, jsme odzkoušeli a věříme, že všechno bude fungovat.

Během páté zastávky na německém Nürburgringu, kde jste se představil naposledy, jste okusil pocit vedoucího jezdce závodu. Nakonec to vítězstvím neskončilo, ale určitě vás to navnadilo před Mostem, co?
Jel jsem tři a půl kola v čele a samozřejmě jsem si to užíval (úsměv). Pak nám praskla poloosa, která nás vyřadila ze závodu. Ale jinak jsem si to užíval. Startoval jsem z první řady a měl jsem z toho hroznou radost. Byl jsem obklíčený renaulty, vedle mě stál Bösiger a za mnou Lacko. Start se mi povedl a vytvořil jsem si náskok, tak jsem si to užíval. Věřím, že naše technika se zlepšuje, tak uvidíme, jaké to bude v Mostě.

Takže si v Mostě troufáte na nejvyšší příčky?
To vždycky (smích). Pokaždé chceme bojovat, nikomu nechceme nic darovat. Jsou to závody a je potřeba stále bojovat, ať jste na prvním nebo na dvanáctém místě.

Sedí vám mostecká trať?
Trať v Mostě mám rád. Ale když to vezmu z pohledu statistiky, tak ne vždycky se na domácí půdě daří. Někdo to štěstí doma má, ale my mezi ty šťastlivce nepatříme. Věřím, že to jednou zlomíme.
Během sezony váš tým ztratil významného sponzora. Už se vám podařilo najít nového?
Zatím ne. Jednání se stále vedou, takže nemůžu říct, že sezonu máme pokrytou.

Třeba by nové sponzory nalákal úspěch v Mostě?
Dneska je to spíš o tom, že buď máte známé, nebo je nemáte. Nechci se na tu situaci vymlouvat, nikdy to nebylo jednoduché.