„Na toto mistrovství světa se musí triatlonista nominovat velmi kvalitním výsledkem po triatlonových závodech po celém světě. Martin Student se nominoval vloni v Maďarsku při Ironman 70,3 Budapešť, kde si pátým místem v kategorii 40 – 44 let řekl o nominační takzvaný slot,“ vysvětlil šéf litvínovského oddílu Tomáš Langhammer.

Studentova veškerá letošní příprava tak právě směřovala k 10. září, kdy v Americe závodil. Profil cyklistické i běžecké části byl kopcovitý, sám Martin Student psal kamarádům z USA, že je to jako domácí duatlonový závod v Krušných horách – Krušnoman. Plavalo se v řece se středním proudem. Celý svátek triatlonu šlo sledovat online, takže část týmu byla přikována k monitorům a držela svému kolegovi palce. Závod se vyvíjel i podle jeho plánu. Plaval tak, aby pošetřil síly na cyklistiku a běh. Hlavní bylo zvládnout řeku, která v některých částech měla docela silný proud. Problém přišel v cyklistické části, která ubíhala ve správné režii do 81. kilometru. Devět kilometrů před cílem Student prořízl galusku a ta se nedala opravit.

Most (v zeleném) doma rozstřílel Blanensko.
Mostecký výběr si spravil náladu jasnou výhrou nad Blanenskem

„Musel tedy čekat na oficiální servisní auto, které novou galusku Martinovi poskytlo. Čekal dvacet minut. To na psychice nepřidá, ale dlouhý triatlon se nevzdává, ten se bojuje až do konce. Po opravě Martin nasedl na kolo a dojel do depa cyklistika/běh. Půlmaraton už kontroloval. Ve své kategorii doběhl na 203. místě. I o tom je sport, je o vítězství, o prohrách, o slzách štěstí i smutku. Dle mě je obrovským úspěchem už to, že se Martin Student na mistrovství světa do USA nominoval,“ zakončil Langhammer.